Universiteit van Amsterdam

Eiwit betrokken bij infectie van planten met de schimmel Fusarium oxysporum


Promotie Plantpathologie


donderdag 12 januari 10.00 uur

Fusarium oxysporum is een wereldwijd voorkomende schimmel die bij veel planten een verwelkingsziekte veroorzaakt. Uiteindelijk leidt deze ziekte tot de dood van de plant. Roselinde Duyvesteijn deed onderzoek naar de pathogeniciteit van de schimmel en onderzocht welke factoren verantwoordelijk zijn voor het vermogen van de schimmel om planten te infecteren. Het bleek dat onder andere een gen coderend voor een zogeheten F-box-eiwit betrokken is bij het infectieproces. Een algemene functie van F-box-eiwitten is dat ze met grote specificiteit een substraat (een ander eiwit) kunnen markeren. Het gemarkeerde eiwit wordt vervolgens in de cel afgebroken. Het is voor het eerst dat een F-box-eiwit, en in het bijzonder het algemeen voorkomende proces van gerichte afbraak van eiwitten, in verband worden gebracht met de pathogeniciteit van een schimmel.

Mw. R.G.E. Duyvesteijn: Pathogenicity of Fusarium oxysporum f. sp lycopersici. Isolation and characterization of genes involved in the infection process. Promotor is prof. dr. B.J.C. Cornelissen.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.