ABP


ABP: stap verzekeraars roept grote verbazing op

Verzekeraars betichten ABP en PGGM van wetsovertreding bij de voorlichting over levensloop. Vorig jaar is wettelijk besloten dat pensioenfondsen een dochter mogen oprichten die levensloop kan aanbieden. ABP heeft - vanwege de relatie tussen levensloop en pensioen - besloten van deze mogelijkheid gebruik te maken en Loyalis te vragen dit specifiek voor overheid en onderwijs te doen.

Dat feit hebben wij aan onze deelnemers laten weten. De verdere introductie van levensloop is een zaak van Loyalis zelf. ABP houdt zich aan de wet en benadert deelnemers verder niet met het levensloopproduct van Loyalis. Het fonds gaat daarmee zorgvuldig om en screent daarop regelmatig alle uitingen. Alleen ABP-deelnemers die daar zelf voor hebben gekozen middels een machtiging, ontvangen informatie van Loyalis. Wat dat betreft behandelt het pensioenfonds Loyalis zoals elke andere aanbieder.

Er is dus geen sprake van het uitwisselen van adressenbestanden of rechtstreekse reclame richting deelnemers, zoals de verzekeraars beweren. ABP is dan ook verbaasd over het aankondigen van het Verbond van verzekeraars om in deze zaak naar de rechter te gaan en vindt deze stap onbegrijpelijk en overbodig.

Immers, het Verbond heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank al gevraagd om een oordeel of ABP en PGGM zich bij de introductie van levensloop aan de wet hebben gehouden. De toezichthouder komt eind van de maand tot dat oordeel. ABP is daarnaast ook inmiddels met het Verbond in gesprek over de ontstane situatie. Maar bovenal, mensen kunnen zelf kiezen of en bij wie zij een levensloopregeling afsluiten. Ook binnen overheid en onderwijs is er sprake van een vrije keuze en zijn momenteel talloze (ook commerciële) aanbieders actief. Die concurrentie is een goede zaak.

Datum: 10-01-2006