Passie, trots en vakmanschap in de horeca
`Passie, Trots en Vakmanschap' is de titel van een project van de FNV
Horecabond. In dit project, dat in 2005 is voorbereid en zichtbaar
wordt vanaf januari 2006, worden werknemers in de horeca gestimuleerd
om eens bewust stil te staan bij hun drijfveer waarom ze destijds voor
werken in deze bedrijfstak gekozen hebben. Velen zouden door de drukke
dagelijkse praktijk bijna vergeten dat ze gepassioneerd en vol trots
de horeca in stroomden. De FNV Horecabond hoopt middels dit
bewustwordingsproces het imago zowel binnen als buiten de bedrijfstak
te verbeteren wat indirect een promotie van de sector kan
bewerkstellingen. Want, een beter visitekaartje dan medewerkers die
passie, trots en vakmanschap uitstralen kan de sector zich toch niet
wensen?
Gedurende de eerste week van januari 2006 bezoekt de FNV Horecabond
100 geselecteerde horecabedrijven door het hele land om deze warm te
maken voor `Passie, Trots en Vakmanschap'. Deze bedrijven krijgen één
grote, stijlvolle, prachtige NEON-poster ABRI-formaat en 15 kleinere
deelposters aangeboden met de bedoeling deze op te hangen zodat zowel
medewerkers als gasten kunnen zien dat het bedrijf trots is op zijn
medewerkers en het horecavak. Op de posters staan stellingen die
dankzij medewerking en inspiratie van topkoks en gastheren/gastvrouwen
zoals Ton Lenting, Paul Fagel, Thérese Boer, Ron Blaauw, Onno
Kokmeijer, Bianca van der Boogert en Bianca Maarseveen geformuleerd
zijn. Ook zij hebben nagedacht over wat hen drijft binnen hun vak.
Naast deze posters die bedoeld zijn voor horecabedrijven is er in het
kader van `Passie, Trots en Vakmanschap' op internet een wedstrijd
voor horecamedewerkers waarin men opgeroepen wordt om een eigen
stelling in te sturen over passie, trots en vakmanschap. Via
www.indehoreca.nl, onder het kopje `vakmanschap' kan men tot en met 15
februari 2006 stellingen inzenden waarbij men kans maakt op een dagje
stage bij de Librije in Zwolle, een weekend in Golden Tulip `de
Beyaerd' in Hulshorst en een diner voor twee in het Arsenaal in
Naarden-Vesting. De beste 10 inzendingen worden tevens vermeld in een
speciale uitgave die in de loop van 2006 gepubliceerd zal worden.
Horecava
Tijdens de Horecava die van 9 t/m 12 januari 2006 in de RAI in
Amsterdam wordt gehouden, staat standnummer 08.547 in de Parkhal
helemaal in het teken van `Passie, Trots en Vakmanschap'. Op de stand
staan internetzuilen zodat bezoekers ter plaatse een eigen stelling
kunnen verzinnen en zo mee kunnen doen met de wedstrijd. Tevens vinden
er op alle beursdagen workshops plaats tussen 12.00-17.00 uur. Op
dinsdag 10 en donderdag 12 januari a.s. zijn er korte workshops door
een Sushi-chef van The Last Samurai. Op maandag 9 en woensdag 11
januari a.s. zijn er workshops American Cocktailshow.
Het project `Passie, Trots en Vakmanschap' is gefinancierd uit het
Sociale Fonds Horeca (SFH) en georganiseerd door de FNV Horecabond.
(Nieuws, vrijdag 4 januari 2006, redactie: FNV Horecabond)
FNV