⬠3,5 miljoen subsidie voor innovatieve projecten
Overijssel en Gelderland ontvangen een bedrag van ⬠3.695.500,-- aan
rijkssubsidies voor de ontwikkeling van drie innovatieve projecten in
Twente en de Achterhoek. De financiële impuls wordt benut voor
projecten en onderzoek rond kennisontwikkeling en -toepassing in
voeding, gezondheid en nanotechnologie. De totale projectkosten
bedragen 21 miljoen euro.
Gedeputeerde Abbenhues, portefeuillehouder voor Economie en Innovatie
in Overijssel, is blij dat de kennisprojecten door het ministerie van
Economische Zaken goed gewaardeerd zijn. âHet zijn inhoudelijk
excellente projecten die leiden tot een versterking van de regionale
economie, toepassingen van nieuwe technieken en werkgelegenheidâ,
aldus de gedeputeerde.
De projecten, die zijn opgenomen in een regionale innovatieagenda,
zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ondernemers,
onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden waaronder het
ministerie van EZ en de provincie. Naar verwachting wordt begin maart
de volledige agenda met alle projecten uit de valleys food, health en
technology van Oost-Nederland gepresenteerd.
Naast de bijdrage van het ministerie stelt de provincie Overijssel ook
nog een subsidie van ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar aan de drie
projecten. Hiervan gaat het grootste gedeelte naar het project
Nanotechnology for food en health. Naar verwachting gaan de projecten
in maart dit jaar van start en hebben een looptijd van ongeveer
anderhalf jaar.
Nanotechnology for food and health: oprichting van een programma voor
toepassingsgericht micro- en nanotechnologie onderzoek op de themaâs
voeding en gezondheid. Op deze wijze komt onderzoekscapaciteit van
kennisinstellingen beschikbaar voor het bedrijfsleven, waardoor
innovaties gemakkelijker worden gerealiseerd. Wageningen Universiteit,
Universiteit Twente en Radboud Universiteit voeren deze onderzoeken
gezamenlijk uit in opdracht van het bedrijfsleven (MKB). Totale kosten
zijn 12 miljoen euro. Het ministerie van EZ en de regionale overheden
financieren ieder maximaal 2 miljoen euro.
Melk op Maat: onderzoek naar wenselijke innovaties in de huidige
zuivelketen. Focus op effectievere benutting van variatie in
melksamenstelling. Vraaggestuurde benadering van de
zuivelproductieketen (met de consument als drijvende kracht) gericht
op substantiële versterking van de mondiale positie van de
Nederlandse zuivelsector. Deelnemende partijen: Food Valley (trekker)
en samenwerkende onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, verenigd in de
Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Totale projectkosten 3 miljoen
euro. Het ministerie van EZ en regionale overheden dragen ieder â¬
695.500,-- bij.
Innovaties in koelvers: onderzoek gericht op een sterke
kwaliteitsverbetering in koelverse maaltijden door innovaties in
processing en verpakking. Dit leidt tot verbetering van de
voedselveiligheid en afname van de distributie- en uitvalkosten. Het
project zal leiden tot intensieve publiekprivate samenwerking binnen
Food Valley. Deelnemende partijen: WUR/Agrotechnology & Food
Innovations en Struik Foods. Totale projectkosten 6 miljoen euro. Het
ministerie van EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal
1 miljoen euro.
Twente is één van de vier landelijke innovatieregioâs. In de door
het Kabinet vastgestelde beleidsnotitie âGebiedsgerichte Economische
Perspectieven; Pieken in de Deltaâ is de regio aangewezen als
âhotspotâ. Dit betekent dat Twente een belangrijke concurrentiepositie
kan verwerven op de internationale markt. De verschillende
kennisinstellingen en de vele kennisintensieve bedrijven die Twente
rijk is, bieden hiervoor de juiste basis.
Provincie Overijssel