Ingezonden persbericht


23 december 2005

Dagblad van het Noorden komt met prijs voor beste streektaalproduct

Streektaal leeft! Na de succesvolle zoektocht naar de mooiste woorden van Drenthe en Groningen gaat Dagblad van het Noorden nu op zoek naar het beste streektaalproduct van het afgelopen jaar. De uitreiking van de eerste DvhN Streektaalprijs voor boeken, cd's, dvd's, poëzie, toneel, maar ook film in het Drents of Gronings is op 2 april.

Met de instelling van de prijs - 1001 euro wil Dagblad van het Noorden culturele en kunstzinnige uitingen in de streektaal stimuleren, bekronen en belonen. Bedoeling is dat lezers producten voordragen, voorzien van een motivatie, zodat een shortlist samengesteld kan worden. Een deskundige jury met onder anderen zangeres Wia Buze en boekhandelaar Daan Nijman uit Roden kiest vervolgens een winnaar.

Het DvhN komt met de prijs op een moment dat de streektaal in het Noorden een bloei doormaakt. Voorbeelden van opmerkelijke producties uit het afgelopen jaar zijn de cd's Grip van Daniël Lohues en Altied onderwegens van Harry Niehof, De dichter en de wichter met poëzie van Hans Heyting door Henk Nijkeuter, de poëziebundel met cd Aigen Woarhaid van Simon Wattum, maar ook de toneeltekst Gele bloumen voor theatergroep Waark.

De eerste DvhN Streektaalprijs richt zich op werk uit 2005 van zowel amateurs als professionals. Voorwaarde is dat de streektaalproducten voor een breed publiek beschikbaar zijn geweest, of nog steeds verkrijgbaar zijn. Lezers kunnen tot 31 januari gemotiveerde suggesties inzenden naar DvhN Streektaalprijs, Postbus 60, 9700 MC Groningen of via streektaalprijs@dvhn.nl Voor een wedstrijdreglement zie ook www.dvhn.nl

Noot voor de redactie,