Unilever NV



Overeenkomst met IBM voor uitbesteding financiële administratie

23/12/2005 : Unilever tekent 7-jarige overeenkomst met IBM voor de uitbesteding van financiële administratie.

Unilever heeft vandaag medegedeeld dat zij een overeenkomst heeft ondertekend voor de uitbesteding van een aanzienlijk deel van haar financiële administratie aan IBM. Dit uitbestedingsproject in meer dan 20 Europese landen maakt deel uit van het One Unilever-programma dat de onderneming momenteel doorvoert om de organisatie te stroomlijnen om haar concurrentiekracht in de markt te vergroten en haar groei te bevorderen.

De door IBM te leveren diensten omvatten onder meer boekhouding en crediteuren- en debiteurenadministratie. De diensten zullen worden geleverd vanuit servicecentra van IBM in Portugal, Polen en India. De overeenkomst zal naar verwachting significante besparingen opleveren gedurende de zevenjarige looptijd van het contract. De verwachte besparingen voor Unilever maken deel uit van de beoogde totale jaarlijkse besparingen van EUR 700 miljoen in het One Unilever-programma.

"IBM levert een diepgaande kennis van bedrijfsprocessen, deskundigheid op technisch gebied en een flexibel bedrijfsmodel voor finance shared services. Als specialist op dit gebied kan IBM ons helpen bij het optimaliseren van onze bedrijfsprocessen en bij het realiseren van besparingen. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt ter ondersteuning van onze kernactiviteit: het leveren van uitstekende merkproducten aan onze consumenten", aldus Kees van der Graaf, president Unilever Europa.

Van der Graaf voegt hieraan toe: "Bij deze verandering is een behoorlijk aantal van onze werknemers in Europa betrokken. We zullen hen allen op sociaal verantwoorde wijze behandelen en zullen alle toepasselijke overlegprocedures in acht nemen. Wanneer er banen in het geding zijn, zullen we ons tot het uiterste inspannen voor de betrokken werknemers een alternatief te vinden.

"IBM past kennis en inzicht vanuit het eigen wereldwijde netwerk toe om bedrijfsprocessen te optimaliseren. De overeenkomst levert Unilever economische voordelen op voor de langere termijn", aldus Tony Cronin, general manager Business Transformation Outsourcing bij IBM. "Deze samenwerking is een goed voorbeeld van de nieuwe on-demand business waarmee IBM zich richt op de markt voor Business Performance Transformation Services."

Unilever volgt bij de implementatie een gefaseerde aanpak van ongeveer twee jaar, te beginnen in het eerste kwartaal van 2006. Bij dit Europese uitbestedingsproject zijn ongeveer 750 medewerkers betrokken.