Raad van de Europese Unie

P E R S

16058/1/05 REV 1 (Presse 371) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 21 december 2005
16058/1/05 REV 1 (Presse 371)
P 155/05
(OR. en)

PERSMEDEDELING
Betreft:

Verklaring van het voorzitterschap namens EU
over de vredesbesprekingen over Darfur in Abuja

De Europese Unie volgt de in Abuja aan de gang zijnde vredesbesprekingen over Darfur, waarvan de zevende ronde eind november is begonnen, op de voet. De speciale vertegenwoordiger van de EU voor Sudan, Pekka Haavisto, heeft de besprekingen gedurende deze ronde tweemaal bijgewoond, en verscheidene lidstaten zijn bij de besprekingen vertegenwoordigd. De EU verheugt zich over de vorderingen die sedert het begin van de ronde in de commissie welvaartsdeling zijn gemaakt. Zij is echter ernstig bezorgd over het gebrek aan vooruitgang op de andere twee sporen (machtsdeling en veiligheidsregelingen) tijdens de eerste tweeëneenhalve week. Dit lijkt te wijten aan een gebrek aan bereidheid van met name de onderhandelaars van de SLM/A en de JEM om hierover daadwerkelijk afspraken te maken. Zij juicht de hervatting toe van de dialoog tussen de partijen in de commissie machtsdeling op 19 december, en hoopt dat die het begin van reële vorderingen zal zijn. Zij dringt er bij alle partijen op aan blijk te geven van hun engagement voor vrede in Darfur door zich bij de onderhandelingen positief en flexibel op te stellen, om tot een snelle regeling te komen. De EU betuigt opnieuw haar volledige steun voor het door de Afrikaanse Unie geleide bemiddelingsteam en prijst dit team voor zijn onverdroten inzet bij deze besprekingen.
16058/1/05 REV 1 (Presse 371) 2
NL
De EU maakt zich ook ernstig zorgen over de aanhoudende schendingen van de staakt-hetvuren- overeenkomsten in Darfur. Zij roept alle partijen op, die aanvallen onmiddellijk te staken en zich te onthouden van ieder optreden dat de situatie in Darfur en in Tsjaad zou kunnen verergeren. Deze aanhoudende bestandsschendingen maken vooruitgang bij de onderhandelingen over veiligheidsregelingen in Abuja, en met name de ondertekening van een nieuw, sterker bestand, bijzonder spoedeisend. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B ­ 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom