Gemeente Haarlem


20 december 2005

372/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Beëindiging gescheiden inzameling gft-afval bij hoogbouw


Het college van B&W heeft het voornemen om de gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval bij de hoogbouw in Haarlem te beëindigen op de locaties waar ondergrondse afvalinzameling wordt ingevoerd. In januari wordt dit voornemen aan de gemeenteraad voorgelegd.

De kwaliteit van het gft-afval, afkomstig uit de gft-inzamelvoorzieningen bij de hoogbouw, is zeer slecht. Veel gft-inzamelvoorzieningen bij de hoogbouw bevatten al jarenlang dusdanig veel vervuiling - veel meer dan de toegestane 5% - dat de inzameldienst het afval afkomstig uit deze inzamelvoorzieningen uit voorzorg al niet meer naar de gft-verwerker brengt.

Bij de laagbouw, waar het huisvuil wordt ingezameld met indivuduele groene rolemmers, wordt de gescheiden inzameling van gft-afval met de individuele groene rolemmers voortgezet, ook nadat in deze buurten de ondergrondse inzameling voor restafval is ingevoerd.
Aan de bewoners in de laagbouw die nu op een verzamelcontainer voor gft zijn aangesloten, worden straks individuele groene rolemmers verstrekt.

Omdat de gemeente er zeer aan hecht dat het gft-afval zoveel mogelijk gescheiden wordt van het restafval, zal volgend jaar gestart worden met een voorlichtingscampagne.


sector Stadsbeheer
Mirjam van Haaster, communicatieadviseur
023-5114901
mvanhaaster@haarlem.nl
---- --