Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

20-12-2005

Drie KNAW-onderzoekers krijgen Veni-subsidie
Colleen Shields, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen KNAW, Kees van Oers en Paolina Garbeva, beiden verbonden aan het NIOO-KNAW, hebben een Veni-subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij behoren tot de 96 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers aan wie de Veni-subsidie is toegekend. Deze subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal schreven 511 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Onder de gehonoreerden bevinden zich 43 vrouwen, 45 procent.

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 20 miljoen euro.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Dr. C.R. (Colleen) Shields (Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen KNAW) doet onderzoek naar de rol van het netvlies in zien. Het zicht is ons belangrijkste zintuig. Hoe goed we zien wordt grotendeels bepaald door het netvlies. Shields wil een eiwit uit het netvlies verwijderen om zo meer inzicht te krijgen in dit proces. Dergelijke eiwitten zijn ook betrokken bij vele humane ziekten.

Dr. C.H.J. (Kees) van Oers (NIOO-KNAW) onderzoekt de stabiliteit van persoonlijkheid. Al vanaf hun geboorte vertonen dieren, net als mensen, individueel specifiek gedrag. We noemen dit persoonlijkheid. Persoonlijkheidsverschillen worden veroorzaakt door zowel genen als door ervaringen. Dit onderzoek gaat kijken hoe de combinatie van genen en vroege ervaringen de persoonlijkheid van koolmezen beïnvloeden.

Dr. P. (Paolina) Garbeva's (NIOO-KNAW) onderzoek richt zich op vechtende bacteriën die schimmels remmen. Bodembacteriën die elkaar belagen blijken tegelijkertijd ook schadelijke bodemschimmels te onderdrukken. Dit kan een belangrijke factor zijn bij de natuurlijke onderdrukking van schadelijke schimmels in de land- en tuinbouw. In dit onderzoek zal het mechanisme van de onderdrukking worden bestudeerd.