Gemeente Borger-Odoorn


20-12-2005
RECHTBANK VERWERPT BEROEP TEGEN KAPVERGUNNING BOMEN KOESTEEG BORGER

De meervoudige kamer van de Arrondissementsrechtbank in Assen heeft het beroep dat was ingesteld tegen de verlening van een kapvergunning voor 89 bomen en een aantal bosjes langs de Koesteeg in Borger ongegrond verklaard. In haar uitspraak geeft de Rechtbank onder meer aan dat het geldende bestemmingsplan richtsnoer dient te zijn bij de verlening van een kapvergunning.

"Het had eisers ten tijde van het totstandkomen van dit bestemmingsplan duidelijk kunnen zijn dat de in geding zijnde reconstructie gevolgen zou hebben voor de aan de Koesteeg aanwezige houtopstand en het was wellicht aangewezen om daartegen rechtsmiddelen aan te wenden. Nu het bestemmingsplan inmiddels formele rechtskracht heeft gekregen, kan de rechtbank aan het feit dat dit bestemmingsplan de onderhavige reconstructie planologisch mogelijk maakt niet voorbijgaan"

Bovendien is de rechtbank van mening dat het gemeentebestuur alle belangen voldoende heeft afgewogen en dat er voldoende onderzoek is verricht naar de verschillende alternatieven.

"Uitgaande van het gestelde in de gedingstukken en het verhandelde ter zitting, is de rechtbank van oordeel dat verweerder op basis van een zorgvuldig te achten belangenafweging tot het bestreden besluit is gekomen".

Geen haalbare alternatieven

De gemeente wordt door deze uitspraak van een drietal rechters opnieuw ondersteund in haar mening dat de alternatieven voor het plan van Rijkswaterstaat voldoende zijn onderzocht. De gemeente heeft zich hierover in de aanloop tot verlening van de kapvergunning uitvoerig laten adviseren door het bureau Witteveen en Bos. In het door de bezwaarmakers aangehaalde plan Boorsma wordt, in tegenstelling tot wat gezegd is, op geen enkele wijze aangetoond dat uitvoering van dit plan de bomen langs de Koesteeg spaart. Dit nog los van het feit dat uitvoering van dit plan volgens Rijkswaterstaat en het door de gemeente ingeschakelde bureau allerlei technische problemen oplevert.

Geen monument

De Rijksdienst voor Monumentenzorg heeft de Koesteeg niet aangewezen als monument. Dat heeft ondermeer te maken met het gegeven dat van de oorspronkelijke uitstraling van de oude veedrift weinig is overgebleven na de aanleg van het huidige viaduct in Rijksweg 34.

De aanstaande reconstructie van deze rijksweg maakt een herstel van de oude situatie voor een deel mogelijk omdat de verdiepte ligging van het wegdek van de Koesteeg wordt opgeheven.

Gevaarlijke kruising

Het gemeentebestuur hoopt nu op snelle realisering van de plannen van Rijkswaterstaat om de gevaarlijke kruising in de N-34 ter hoogte van Borger op te heffen. Dat hangt alleen nog af van het onherroepelijk worden van de verleende kapvergunning. Dit gebeurt als niet binnen zes weken hoger beroep wordt ingesteld door een van de partijen in het geding. Rijkswaterstaat heeft aangegeven volgend jaar te willen beginnen met de aanpak van de kruising.