Gemeente Oss


6/12/2005 - Wijkgezondheidsdag Schadewijk in Oss

Opening door wethouder Van Gerven

Als onderdeel van het wijkgezondheidswerk Schadewijk in Oss wordt op zondag 11 december door de GGD Hart voor Brabant een wijkgezondheidsdag gehouden in de wijk Schadewijk. De wijkgezondheidsdag wordt gehouden in wijkcentrum 't Hageltje en Sportzaal Verwijlen aan de Hagelkruisstraat 13 in Oss. De dag wordt om 11.00 uur geopend door Wethouder Henk van Gerven.

Tijdens de opening wordt de naam van het project wijkgezondheidswerk bekend gemaakt en ontvangt de indiener van de winnende naam zijn prijs. De wethouder neemt ook aan een testonderdeel deel en krijgt een gezondheidsadvies. Daarna kunnen bewoners van 18 jaar en ouder uit Schadewijk - die zich daarvoor hebben aangemeld -gratis meedoen aan verschillende gezondheidstesten. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur is er een informatiemarkt en worden er een aantal activiteiten georganiseerd door verschillende instellingen uit de buurt. Ook zijn er kleine presentaties van o.a. de circusactiviteit, kookactiviteit voor jeugd door de GGD Hart voor Brabant en Stichting 't Buitenschoolse Net en de volksdansgroep van Truus van Gisteren.

Voeding en bewegen centraal Sinds mei 2005 werkt de GGD Hart voor Brabant aan een gezonde leefstijl en goede gezondheid van de bewoners in de Schadewijk onder de noemer `wijkgezondheidswerk'. De GGD Hart voor Brabant en de gemeente vinden de aandacht voor het werken aan een gezonde leefstijl en gezondheid van groot belang. Een wijkgezondheidsdag kan hieraan een bijdrage leveren: immers de onderwerpen voeding en bewegen staan centraal. De bewoners die deelnemen aan de testen zullen onder andere vragenlijsten invullen over voeding en bewegen. Ook worden metingen gedaan in de voorlichtingsbus van de GGD: lengte, gewicht, en Body Mass Index (een graadmeter voor de mate van overgewicht). De bewoners krijgen aansluitend een persoonlijk voedings- en bewegingsadvies door een diëtiste en een fysiotherapeut.

Behalve de testen en de adviezen is er zondag ook informatie te verkrijgen over gezondheidsactiviteiten die in de wijk worden gehouden. Hierbij valt te denken aan sportactiviteiten, een cursus afvallen en speciale spreekuren. Aan de organisatie van de gezondheidsdag werken mee: Stichting Thuiszorg BNO, Stichting Diagonaal, Fysiotherapiepraktijk Jochemsen, GGZ Oost Brabant, 't Buitenschoolse Net, Wijkcentrum 't Hageltje, Groenteboer Ton en Willie van Gaal, Fitland Oss en zwembad Van Dijk.