Gemeente Grootegast


PERSBERICHT

Grootegast en Marum willen verder met Waterbedrijf Groningen

Onderzoek naar samenwerking op het gebied van riolering

Burgemeester en wethouders van de gemeenten Grootegast en Marum zijn bereid op het gebied van de rioleringszorg taken te laten uitvoeren door Waterbedrijf Groningen. De gemeente Grootegast heeft de wens uitgesproken alle werkzaamheden op rioleringsgebied over te dragen aan Waterbedrijf Groningen. Ook wordt onderzocht of het economisch eigendom kan worden overgedragen. De gemeente Marum wil het beheer en onderhoud uitbesteden. Beide gemeenten houden hun wettelijke taken zoals het vaststellen van de gemeentelijke rioleringsplannen en de hoogte van het rioolrecht.

De komende maanden wordt onderzocht op welke wijze de samenwerking kan worden georganiseerd. De verwachting is dat in de loop van het volgend jaar besluitvorming kan plaatsvinden en overeenkomsten kunnen worden gesloten. Daarmee geven de gemeenten en Waterbedrijf Groningen als één van de eersten in Nederland concreet invulling aan de wens vanuit de rijksoverheid samen te werken op het gebied van de waterketen.

Het besluit om de samenwerking verder uit te werken volgt na een vooronderzoek van enkele maanden. Door samen te werken kan efficiënter worden gewerkt en kan ook beter worden ingespeeld op nieuwe eisen van de rijksoverheid en de Europese Unie op het gebied van kostenbesparing en waterbeheer. Hierdoor wordt de kennis gebundeld op rioleringsgebied en kunnen de financiële risico's beter worden beheerst.

Waterbedrijf Groningen wil de rioleringstaken uitvoeren zonder winstoogmerk. Met Grootegast en Marum wordt volgend jaar de eerste stap gezet. Met een aantal andere gemeenten is inmiddels eveneens overleg gaande. Het is niet uitgesloten dat ook deze gesprekken reeds volgend jaar tot resultaten leiden. Waterbedrijf Groningen streeft ernaar voor de betreffende gemeenten een regionaal rioleringsbedrijf op te zetten.

Voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
· Hissy Brouwer, voorlichter Gemeente Grootegast, telefoon (0594) 69 57 18.

· Martien van der Laan, voorlichter gemeente Marum, telefoon (0594) 28 36 11.

· Frits Vos, voorlichter Waterbedrijf Groningen, telefoon (050) 368 86 45.

---

(c) Gemeente Grootegast