Gemeente Alkemade


Dorpsavond Nieuwe Wetering druk bezocht

Dinsdag 22 november heeft het college een dorpsavond gehouden in het Cultureel Centrum in Nieuwe Wetering over de invulling van de zone tussen de HSL en het lint van Achterweg/Voorweg in Nieuwe Wetering. Dit gebied heeft in de Structuurvisie 'Alkemade Ruim Gezien 2020' de status van transformatiezone gekregen. Dit houdt in dat er nieuwe functies in het gebied komen. In de achterliggende periode heeft dit gebied vooral gefunctioneerd als werkterrein en inpassingszone voor de HSL. Omdat deze werkzaamheden binnenkort eindigen is er alle aanleiding om vanuit het gemeentebestuur samen met de dorpsbewoners na te denken over de invulling van dit deel van het dorp.

Beperkte woningbouw
Tijdens de druk bezochte avond met ongeveer 60 personen is uitgesproken dat Nieuwe Wetering kiest voor beperkte woningbouw voor de eigen inwoners en dan met name ook voor jonge gezinnen en senioren. Een goede afbakening tussen de HSL en het dorp wordt onderschreven. Bij de gepresenteerde scenario's was een voorkeur voor boombeplanting, maar een eventuele combinatie met grondlichamen werd niet uitgesloten. Deze laatste variant heeft als voorkeur dat het een sterke geluidsdempende werking heeft, waardoor de woningbouwkansen in de zone ook toenemen. Over de verplaatsing van het Cultureel Centrum naar de Molendijk is brede overeenstemming. Er zijn bij de betrokkenen duidelijke gedachten over de opzet van het centrum en de functie die het kan hebben. De gebiedsvisie gaat niet zover dat de functionele eisen voor het gebouw worden genoemd.

Met de dorpsavond is de discussie gestart. Er komt een tweede dorpsavond als de plannen weer wat concreter zijn. Op dat moment zal het plan ook ter visie worden gelegd, zodat iedereen in alle rust kan reageren. Dat zal zijn in de eerste maanden van 2006. Na de besluitvorming over de gebiedsvisie zal de bestemmingsplanprocedure voor een nieuw bestemmingsplan Nieuwe Wetering van start gaan. Zo'n traject neemt zeker een jaar in beslag, zodat Nieuwe Wetering medio 2007 weer over een nieuw bestemmingsplan kan beschikken.