EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

02-12-2005 - EVO: âOnbegrijpelijke opstelling Europees Parlement ten aanzien van instandhouden prijsafspraken rederijenâ

Europees Parlement ten aanzien van instandhouden prijsafspraken rederijenâ

Het Europees Parlement heeft vandaag een rapport over de herziening van de ontheffingsverordening voor scheepvaartconferences aangenomen. Strekking van dit advies is dat het Parlement de Europese Commissie adviseert geen haast te maken met het afschaffen van de Verordening die het maken van prijsafspraken tussen rederijen mogelijk maakt. EVO is uitermate ontevreden met deze uitkomst.

Het feit dat het rapport met 408 stemmen voor, 153 tegen en 62 onthoudingen werd aangenomen pleit niet voor de geloofwaardigheid van dit Parlement. Immers, het stemgedrag staat haaks op de doelstelling van de Lissabon-strategie, die erop gericht is van de EU de meest dynamische en competitieve economie ter wereld te maken.

Ondanks bewijzen van het tegendeel houdt het Europees Parlement vast aan de opvatting dat afschaffing van de ontheffingsverordening slecht zou zijn voor het Midden-en Kleinbedrijf. Daarom ziet het Parlement meer in een herziening dan in een intrekking. Ook zou het afschaffen van het conferencesysteem slecht zijn voor de Europese scheepvaartsector. Dit terwijl de nummers een tot en met vier op de wereldranglijst worden bezet door Europese rederijen. EVO pleit ervoor dat de Europese Commissie onverminderd inzet op afschaffing van de kartelvorming in de lijnvaart. Ook een alternatieve vorm van samenwerking tussen scheepvaartondernemingen leidt tot onnodig hoge prijzen voor bedrijfsleven en consumenten.

Op basis van een regeling uit 1986 mogen lijnvaartondernemingen opereren in zogenoemde 'conferences'. Binnen die conferences maken de deelnemers prijsafspraken en stellen toeslagen vast waar verladers geen invloed op kunnen uitoefenen. Na vele studies heeft de Commissie geoordeeld dat de economische omstandigheden sinds 1986 dusdanig veranderd zijn dat een dergelijk kartel niet langer geoorloofd is.

In december wordt het uiteindelijke voorstel tot herziening van het conferencesysteem van de Europese Commissie verwacht. Hoewel de Commissie de bevindingen van het Europees Parlement niet geheel naast zich neer zal leggen, gaat EVO ervan uit dat de Commissie haar eigen beleid blijft volgen en vasthoudt aan haar aanvankelijke bevindingen.