Gemeente Hoorn


Starterswoningen aan de Paardenweide en Astronautenweg

Persbericht d.d.: 2 december 2005

De gemeente is van plan om aan de Paardenweide en de Astronautenweg starterswoningen te realiseren. Het gaat om 16 appartementen in 4 bouwlagen per locatie. Deze ontwikkeling ligt in de lijn van de ambitie van zowel B en W als de gemeenteraad om op korte termijn te bouwen voor starters op de woningmarkt.

Voor veel jongeren en andere starters op de woningmarkt valt het niet mee een eigen woning te kopen. Om deze groepen voor de eerste keer aan een koopwoning te helpen, verstrekt de gemeente al enkele jaren startersleningen. Ook stimuleert de gemeente projectontwikkelaars betaalbare nieuwbouwwoningen te bouwen met een maximale prijs van 110.000.

Concreet bouwplan
Uit de notitie `Starterswoningen in Hoorn, de kansen, de locaties' zijn in de vergadering van de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving van 20 juli 2005 vijf beslispunten overgenomen. Een van die beslispunten was om de locaties Paardenweide en Astronautenweg op korte termijn verder uit te werken en op basis van een concreet bouwplan in procedure te brengen. De keuze voor de Paardenweide en de Astronautenweg is vooral gebaseerd op het feit dat het realiseren van woningen op deze locaties binnen relatief korte tijd mogelijk is.

Groen
De appartementen aan de Astronautenweg zullen ten koste gaan van enkele parkeerplaatsen. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze parkeerplaatsen over het algemeen weinig worden gebruikt. De appartementen aan De Paardenweide komen op een kleine groenstrook direct naast een groot parkgebied tussen de Paardenweide, de Dorpsstraat, de Zwaagmergouw en de Berkmergouw. Op deze wijze blijft er nog ruim voldoende groen in de buurt over. Daarnaast zal een zo groot mogelijk deel van de betrokken groenstrook in stand blijven. Het zo min mogelijk aantasten van een groenvoorziening past ook binnen de uitgangspunten van de eerder dit jaar vastgestelde Stadsvisie. Om deze reden is in het stedenbouwkundig programma van eisen voor de Paardenweide opgenomen dat minimaal 50% van de parkeerbehoefte onder het gebouw komt. Het parkeren kan ook aan de randen van het strookje worden gesitueerd. Aangezien voor starterswoningen een parkeernorm van 0,6 geldt, gaat het bij de geplande 16 woningen om minimaal 10 parkeerplaatsen.

Vervolg
Op maandagavond 12 december vindt een informatiebijeenkomst plaats voor de omwonenden van de Paardenweide en de Astronautenweg. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. Omdat de plannen niet passen in de bestaande bestemmingsplannen moeten de vereiste planologische procedures nog worden gevolgd. Voor de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving op woensdag 14 december staat het onderwerp ook op de agenda.

---