Dienstenbond CNV

Uitwerking arbeidsvoorwaarden VVV
02-12-2005

In aanvulling op het aan u voorgelegde en door u goedgekeurde resultaat rechtspositieregeling van juli 2005 heeft de CNV Dienstenbond op 23 november jongsleden een onderhandelingsresultaat bereikt over enkele openstaande dossiers.

1. Levensloop:
Op 1 januari 2006 gaat de wettelijke levensloopregeling in. In de wet is wel geregeld dat er maximaal per jaar 12% van het inkomen mag worden gespaard. Het opnemen van dat verlof is niet wettelijk geregeld. Daarom hebben wij geregeld dat er bij VVV het recht op het opnemen van dat verlof mogelijk is. VVV zal werken met zogenaamde preferred suppliers (NN, CB en RABObank, gekoppeld aan de pensioenregeling). Er komt geen werkgeversbijdrage. U bent dus vrij zelf te bepalen waar u uw levensloop onder brengt.
2. Ziektekostenverzekering:
Op 1 januari 2006 treedt een nieuwe ziektekostenverzekeringswet in werking. Het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds verzekerden komt dan te vervallen. Naast een basisverzekering is er ook een aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering moet een nominale premie en een inkomensafhankelijke premie betaald worden voor iedereen van 18 jaar en ouder. De nominale premie bedraagt circa 1.100,--. De inkomensafhankelijke premie wordt door de werkgever betaald: 6,5% over maximaal 30.015,--, met een maximum van 1.950,--. Over dat deel moet door u premie en belasting betaald worden (fiscaal inkomen). Zo komt de premie voor de basisverzekering uit op rond 2.000,--. Hoe hoog de aanvullende verzekering is, is nu niet per persoon bekend. Uw huidige ziektekostenverzekeraar komt uiterlijk 16 december aanstaande met een bod aan u die overeenkomt met uw huidige verzekering. In zijn algemeenheid draagt VVV verder niet bij in de kosten. Wel heeft de CNV Dienstenbond bedongen dat als werkgevers nu al een vergoeding aan u verstrekken dat er vanuit de werkgeversdelegatie en dringende oproep komt om hetgeen in 2005 werd betaald ook in 2006 en verder te betalen.

3. Collectieve aansprakelijkheidsverzekering: Vanuit de werkgeversdelegatie komt een brief aan werkgevers dat zij dringend worden opgeroepen een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor haar personeel af te sluiten.
4. WAO wordt WIA:
Op 1 januari aanstaande treedt de WIA (wet inkomen naar arbeidsvermogen) in werking. Die wet komt in de plaats van de WAO. In het juli akkoord is over doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid al een en ander overeengekomen. Nu is de tekst van artikel 10.2 aangepast.

5. Duur tewerkstelling elders:
In artikel 2.3 zijn de algemene verplichtingen van de werknemer geregeld. Artikel 2.3.3.c. regelt de tijdelijke wijziging in de standplaats: maximaal 8 maanden, mits met instemming van de werknemer.

6. Pensioenen:
Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw in het tweede ziektejaar en effecten: daarover heeft u op 25 oktober jongsleden een brief van uw pensioenfonds gekregen. Wij hebben afgesproken dat de pensioenopbouw altijd 100% is ook al is de betaling lager. Wanneer het Kabinet roet in het eten gooit, moeten we opnieuw met uw werkgever praten, dan wel moet het pensioenfonds de reglementen aanpassen

7. Opleiding:
Op initiatief van de vakorganisaties is paragraaf 8,7 van de rechtspositieregeling volledig herschreven. Er komt een POP (Persoonlijk ontwikkelingsplan). Daarnaast moet iedere werkgever tenminste 3% van de loonsom bestemmen voor opleiding van medewerkers. POP maakt hier deel van uit.

Aangezien het aanpassingen zijn die een uitwerking zijn van het door u goedgekeurde akkoord van juni 2005, aanpassingen nu de diverse wetten bekend zijn, ga ik ervan uit dat u kunt instemmen met het bereikte resultaat,

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de bestuurder: Bernard Jan de Groot e-mail: b.degroot@cnvdibo.nl of telefoon: 010-2651111