Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
2 december 2005

KOOPKRACHTSTIJGING IN 2006 GROTER DAN VERWACHT

De koopkracht ontwikkelt zich in 2006 gunstiger dan verwacht. In vergelijking met de berekeningen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, stijgt de koopkracht volgend jaar tussen nul en een half procentpunt extra. Gezien deze positieve ontwikkeling heeft het kabinet besloten nu af te zien van extra koopkrachtondersteunende maatregelen om de gestegen energieprijzen te compenseren. Het kabinet zal de ontwikkeling van de olie- en energieprijzen in 2006 op de voet volgen. In het voorjaar wordt opnieuw de balans opgemaakt.

De extra stijging van de koopkracht heeft meerdere oorzaken. De energierekening in 2006 valt weliswaar per huishouden gemiddeld 35 euro hoger uit dan eerder verwacht, maar daar staat tegenover dat de premie voor een ziektekostenverzekering gemiddeld 64 euro lager is. Bovendien ontwikkelt de inflatie zich minder sterk dan verwacht en de invoerprijzen zullen lager uitvallen.

Het kabinet ondersteunt de koopkracht van burgers in 2006 al met ruim 2,5 miljard euro aan lastenverlichtende maatregelen. Nu de koopkracht in 2006 zich nog iets gunstiger ontwikkelt dan eerder gedacht, is er volgens het kabinet geen aanleiding om daar bovenop nog iets extra's te doen.

RVD, 02.12.2005