Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
3 december 2005

KABINET WIL CULTUUROMSLAG IN MUSEUMWERELD

Musea moeten veel meer rekening houden met de huidige, sterk veranderende samenleving en de behoeften en verwachtingen van jongeren en nieuwe Nederlanders. Daarvoor is de komende jaren een cultuuromslag nodig. Om de prestaties van musea voor het publiek zichtbaar te maken, komt er een systeem van visitatie en openbare rapportages. Dit staat in de museumnota 'Bewaren om teweeg te brengen' waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ingestemd.

Bezoekcijfers van musea zijn de afgelopen jaren redelijk constant gebleven, maar jongeren en nieuwe Nederlanders voelen zich niet of nauwelijks aangesproken door het huidige aanbod van musea. Met name de categorie van 25 tot 35-jarigen bestaat uit notoire 'museummijders'. Juist omdat de musea een belangrijke maatschappelijke rol vervullen, vindt het kabinet dat de musea het zich aan moeten trekken dat hun verhalen te weinig worden gehoord door brede, diverse lagen van de bevolking. Iedereen zou, onder meer door educatie, de kans moeten krijgen om musea te leren kennen. Als musea dat doen op een manier die impact heeft en inspiratie geeft dan is de veelgehoorde angst van musea voor 'verpretparking' ongegrond.

Ook in de toekomst blijft de collectie van musea de basis, maar het gaat om wat musea doen met hun collectie voor de samenleving. Daarbij is veel meer afstemming en samenwerking noodzakelijk tussen de musea onderling en met maatschappelijke organisaties. Ook moeten musea keuzes maken en zich profileren. Het kabinet wil dit beleid kracht bij zetten door het museumbudget op een andere manier uit te geven: musea met goede plannen kunnen geld krijgen uit programma's en fondsen. Dat geldt ook voor musea met een rijkscollectie: er komt een vast budget voor collecties en gebouwen, maar het is niet meer vanzelfsprekend dat zij voor al hun taken een vast budget krijgen.

Om prestaties van verschillende musea voor iedereen zichtbaar te maken komt er een systeem van visitatie. Daarbij wordt gekeken naar de belangrijkste aspecten, zoals publieksbereik, educatie, kwaliteit van de tentoonstelling en bedrijfsvoering. Die resultaten worden openbaar, net als in het onderwijs. Het kabinet rekent erop dat musea zich hier straks veel van gaan aantrekken, als was het maar vanwege de invloed die dit zal hebben op de bezoekcijfers.

De nota 'Bewaren om teweeg te brengen' wordt aan de Tweede Kamer aangeboden.

RVD, 03.12.2005