Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
2 december 2005

ONDER CURATELE GESTELDEN MOGEN STRAKS WEL STEMMEN

Mensen die vanwege een geestelijke stoornis onder curatele zijn gesteld (curandi) kunnen over enkele jaren wel stemmen. Het artikel in de Grondwet dat dit verbiedt, komt te vervallen. Deze grondwetswijziging kan pas na de verkiezingen voor de Tweede Kamer door de nieuwe Tweede Kamer en de Eerste Kamer, in beide gevallen met de vereiste meerderheid van tweederde, worden aangenomen in de zogenoemde tweede lezing. Deze kiesrechtuitsluiting wordt dan ook geschrapt uit de Kieswet. Hiermee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Het kabinet vindt, naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State hierover, dat van een curandus niet zomaar mag worden verwacht dat hij of zij niet in staat is om zijn of haar kiesrecht uit te oefenen. Het kabinet geeft hiermee uitdrukking aan het beginsel dat het kiesrecht als grondrecht toekomt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder.

Er zijn in Nederland verschillende beschermingsregimes die op verschillende niveaus ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer en de handelingsbekwaamheid van mensen. De meeste curandi nemen deel aan het maatschappelijke verkeer, maar zijn uitgezonderd van het kiesrecht. Mensen met een zwaardere geestelijke stoornis nemen echter vaak geen deel meer aan het maatschappelijke verkeer doordat zij in een gespecialiseerde instelling of een verpleeghuis zijn opgenomen. Zo ontstond een vreemde ongelijkheid. Ook het internationale perspectief gaf aanleiding om curandi kiesrecht te geven. De Raad van Europa constateerde dat de rechter een beschermingsmaatregel alleen mag treffen als is vastgesteld dat deze noodzakelijk is.

RVD, 02.12.2005