FNV

Inkomensgarantie gedeeltelijk arbeidsgeschikten Suiker Unie

Bij de Suiker Unie is een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao voor vijftien maanden, met een totale loonsverhoging van 2 procent. FNV Bondgenoten is vooral tevreden over de inkomensgarantie bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
"De werkgever verplicht zich niet alleen tot een maximale inspanning voor herplaatsing, maar het inkomen kan ook niet onder de 85 procent zakken", legt vakbondsbestuurder Gerard Roest uit. "En dat blijft zo tot aan het pensioen."

De cao gaat op 1 januari 2006 in. Suiker Unie gaat voor alle 865 werknemers 240 euro bijdragen in de premie voor de collectieve ziektekostenverzekering die ook voor gezinsleden zal gelden.

In het tweede ziektejaar betaalt de werkgever het loon over gewerkte uren, zoals bij arbeidstherapie, volledig door. Voor andere zieken is in het tweede jaar sprake van aanvulling tot 90 procent mits de zieke zich houdt aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter.

Een werkgroep gaat studeren op maatregelen om de werkzekerheid te vergroten. "Dat is geen overbodige luxe gezien de besluitvorming over de Europese suikermarktordening", benadrukt Roest.

Minder tevreden is hij over de kostenneutrale pensioenombouw. Voor 55-plussers verandert er niets, maar wie jonger is dan 42 jaar moet een jaar langer doorwerken, tot zijn 63ste. De groep van 42 tot 55 jaar gaat gefaseerd langer werken.

"Het is teleurstellend dat de Suiker Unie niet bijdraagt in de nieuwe levensloopregeling", vindt Roest. "Maar bij het opnemen van verlof betaalt de werkgever wel een half jaar pensioenopbouw. Het tijdsparen is verruimd van 100 naar 250 dagen."

De tekst van het principeakkoord is hieronder op te halen. Attachments:
principeakkoord Suiker Unie.DOC