Gemeente Amsterdam

Amsterdam ArenA

Huldiging sportactiefste school van Nederland in Amsterdam ArenA

2 december 2005
---

De wethouder Sport, Hester Maij, heeft vanmiddag (vrijdag 2 december, in de Amsterdam ArenA de Amsterdamse basisschool Louis Bouwmeester als sportiefste school van Nederland gehuldigd. De school uit het stadsdeel Slotervaart heeft vorige week de verkiezing `Sportactiefste school van Nederland' gewonnen. Daarnaast kregen vier Amsterdamse scholen in het primair onderwijs het certificaat voor sportactieve school van de wethouder uitgereikt. Scholen konden een aanvraag doen bij de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) voor certificering als sportactieve school.

De certificering ging naar elf Amsterdamse scholen in het primair onderwijs (van de zestien landelijk gecertificeerde scholen). Zeven scholen hebben in november hun certificaat al gekregen. Door de certificering krijgen scholen de kans om het belang van bewegen en sport binnen de eigen schoolgemeenschap onder de aandacht brengen. De huldiging en de uitreiking van de certificaten waren in de Amsterdam ArenA. Na de uitreiking was er een sportief programma voor de leerlingen van de elf gecertificeerde scholen.

Aanvraag

Het schooljaar 2005/2006 konden scholen in het primair onderwijs voor de eerste maal een aanvraag indienen bij de KLVO voor certificering. De gedachte achter deze certificering is dat de scholen, om de kinderen het gewenste bewegingsonderwijs te geven, meer moeten doen dan de voorschreven lessen lichamelijke opvoeding. Zo moet er afstemming zijn met aanbieders van bewegingsactiviteiten buiten de school. Op basis van het leerplan moet structureel aandacht worden geschonken aan leerlingen met bewegingsachterstand of andere bewegingsproblemen. Ten slotte is er binnen de school een ruim aanbod van bewegings- en sportactiviteiten waaraan leerlingen op niveau en naar interesse kunnen deelnemen.

Criteria

Om een sportactieve school te worden, moet de school aan bepaalde voorwaarden voldoen. De criteria zijn onder meer: kinderen in de groepen 3 t/m 8 krijgen minimaal twee keer per week bewegingsonderwijs, voor de kleutergroepen wordt er dagelijks aandacht besteed aan bewegen, de lessen worden gegeven door een vakleerkracht bewegingsonderwijs of door een bevoegde groepsleerkracht die zich geschoold en/of gespecialiseerd heeft in het geven van bewegingsonderwijs. Naast het reguliere bewegingsonderwijs neemt bewegen en sport een belangrijke plaats in bij vakoverstijgende projecten. De school heeft ook gekeken naar de mogelijkheden van bewegen en sport voor de kinderen tijdens de pauzes.

Niet alleen de gymnastiekleraar

Wethouder Maij was verheugd dat zij de Amsterdamse scholen een certificaat mocht uitreiken. De eerste zeven certificaten zijn in november uitgereikt. Onder de zestien gecertificeerde scholen waren er elf scholen uit Amsterdam. De wethouder vindt dat sport niet alleen iets is van de gymnastiekleraar op school. "Op sportactieve scholen willen we dat ook de directie en andere leerkrachten aandacht besteden aan sport, spel en bewegen." Voor de certificering is het dan ook van groot belang dat de schoolleiding ondersteuning biedt en haar medewerking verleent.

BOS-impuls

Amsterdam zorgt ervoor dat er regelmatig topevenementen in de stad zijn waarbij soms ook via de programma's van Jippie of Topscore mogelijkheden worden gecreëerd voor scholieren om te komen kijken naar de toppers. Vanaf het nieuwe jaar zal er in Amsterdam een nieuwe impuls worden gegeven aan de sport door uitvoering van de BOS-impuls, de rijksstimuleringsregeling ter vermindering van achterstanden bij jeugd door deelname aan sportactiviteiten, waar de scholen zeker in betrokken zullen worden.

Pb-228