Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 2 DECEMBER 2005

Nieuwe wooncode geeft lokale besturen meer armslag in woonbeleid

De Vlaamse Regering heeft vandaag op voorstel van minister van Wonen Marino KEULEN het voorontwerp van decreet dat de Wooncode wijzigt, principieel goedgekeurd. Het ontwerp bevat verschillende belangrijke vernieuwingen, zoals de mogelijkheid om meer maatwerk te maken van het lokaal woonbeleid. Het kan nu voor advies worden overgemaakt aan de Raad van State.

Na de goedkeuring van het ontwerp van decreet in het Vlaams Parlement, zal minister Keulen in een nieuw sociaal huurbesluit de voorwaarden regelen waaraan de huurders moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale woning en op welke wijze de woningen worden toegewezen. De aanpassingen van de wooncode en het sociaal huurbesluit vormen een uitvoering van belangrijke bepalingen uit het regeerakkoord en ook de sociale huisvestingsmaatschappijen waren er vragende partij voor.

Grotere betrokkenheid van het lokaal bestuur

De nieuwe wooncode en het nieuwe sociale huurbesluit bevatten samen het gemeenschappelijke kader voor alle sociale huurwoningen in het Vlaams gewest, zowel die van de sociale huisvestingsmaatschappijen als die van de andere initiatiefnemers. Dit kader zal voldoende ruimte laten om rekening te houden met de lokale situatie.

Lokale besturen kunnen klemtonen leggen naar het doelpubliek of de verspreiding en inplanting van sociale woningen in de gemeente. De toewijzing gebeurt wel nog via de sociale huisvestingsmaatschappijen, die gecontroleerd worden door de Vlaamse Regering. De plaatselijke politici kunnen dus zelf geen woningen toewijzen. Ze kunnen wel in het toewijzingsreglement lokale klemtonen leggen. Het algemene kader voor de toewijzing wordt vastgelegd door de Vlaamse overheid.

Taalbereidheid

De nieuwe wooncode zal volgens minister Keulen beter tegemoet komen aan de grote streefdoelen van het Vlaamse woonbeleid: een optimale leefbaarheid van de wijken, het bevorderen van de integratie van de bewoners in de samenleving en het bevorderen van de woonkwaliteit voor iedereen.

Met dat streefdoel van een betere leefbaarheid voor ogen, worden Nederlandsonkundige nieuwe huurders verplicht om Nederlands te leren. Minister Keulen noemt het gevraagde engagement om de taal te leren, evident. De kennis van het Nederlands in Vlaanderen maakt mensen mondiger, vereenvoudigt de communicatie, stimuleert en ondersteunt de betrokkenheid bij de buren en de omgeving en verhoogt de veiligheid in de wooncomplexen en wijken.

De invoering van dit criterium gebeurt ook op vraag van de huisvestingsmaatschappijen. Zij dienen in de huidige situatie in bepaalde gevallen te communiceren via de kinderen van de huurders, omdat de ouders het Nederlands niet begrijpen noch spreken. Het is dus niet de bedoeling om met deze voorwaarde mensen uit te sluiten of het aantal kandidaten voor sociale woningen te verminderen.

De verplichting geldt voor iedereen. Een diploma dat afgeleverd is door een instelling waarvan het Nederlands de voertaal is, geldt als bewijs van taalkennis en ontslaat de betrokkene van verdere taalverplichtingen. Wie dat diploma niet kan voorleggen, wordt bij de inschrijving uitgenodigd om Nederlands te leren en dient een gesprek en een covaar-test af te leggen in een Huis van het Nederlands. Afhankelijk van de resultaten hiervan dienen deze kandidaten zich te engageren een cursus Nederlandse taalles te volgen op maat. Dit impliceert dat zowel een Chinees, een Deen of een Waal die zich aanmeldt voor een sociale huurwoning, naar een Huis van het Nederlands moet.

In dit criterium van taalbereidheid ziet Keulen ook een belangrijk instrument tegen de verfransing in de sociale huisvesting in de Vlaamse rand. De ultieme consequentie voor wie de voorwaarde van taalbereidheid niet naleeft, is de verbreking van het huurcontract.

Proefperiode

De wooncode voert verder een proefperiode in voor nieuwe huurders van 2 jaar. Die proefperiode dient om na te gaan of een huurder zich aan zijn verplichtingen houdt, zoals stipt de huur betalen, geen overlast berokkenen, de woning als een goed huisvader of -moeder onderhouden, geen domiciliefraude plegen, etc. Hij of zij kan hierbij worden begeleid indien nodig.

Domiciliefraude

Domiciliefraude doet zich voor wanneer mensen blijken in te wonen bij sociale huurders, die een inkomen hebben dat niet wordt meegerekend bij het bepalen van de huurprijs. Om deze fraude beter te beteugelen, voert de wooncode in dat inspecteurs van de Vlaamse woonadministratie kunnen optreden als officier van gerechtelijke politie. Zij kunnen dan een proces-verbaal opmaken. Ook deze bepaling wordt ingevoerd op vraag van de sociale
huisvestingsmaatschappijen.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties