Vlaamse overheid

Vlaams beleidsplan Emancipatiezaken 2005-2010 voorgelegd aan Regering

Vandaag werd het beleidsplan Emancipatiezaken 2005-2010 van de nieuwe opdrachthouder Emancipatiezaken Ingrid Pelssers, voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Het heeft als titel 'Diversiteit werkt' en wil van de Vlaamse overheid een referentiepunt maken in het aantrekken van meer kansengroepen bij de Vlaamse overheid als werkgever. Op die manier zal ze een voorbeeldfunctie vervullen tegenover alle organisaties in Vlaanderen op het vlak van een duurzaam en geïntegreerd gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

Het plan stelt zich tot doel concrete streefcijfers, geen quota, per kansengroep te verankeren in de beheersovereenkomsten en het realiseren van een cultuuromslag op de werkvloer.

Andere opvallende klemtonen in het nieuwe plan zijn:
- Verankering van het plan in het wervings- en selectiebeleid, in het competentiemanagement en in de beheersovereenkomsten, bijvoorbeeld via streefcijfers.
- Monitoring van de personeelsevolutie van medewerkers met een handicap en medewerkers van allochtone afkomst.
- Networking via dialoogdagen, lunchgesprekken en andere bijeenkomsten om een cultuurverandering te stimuleren.
- Specifieke benadering van elke kansengroep.
- Betrekken van personeelsleden die niet tot de kansengroepen behoren.

- Sensibiliseringscampagnes waar nodig.

Bij personen van allochtone afkomst zal vooral op de instroom worden ingezet: doorlichting van het wervingsbeleid, begeleiding van de personeelsdiensten bij het aantrekken van personen van allochtone afkomst voor vacatures enzovoort.

Bij kortgeschoolden en ervaren werknemers is een aanpassing van het hele loopbaanbeleid de belangrijkste opdracht. Projecten zoals opleidingsplannen op maat zullen worden besproken in het kader van het sectorale overleg.

Voor personen met een handicap zal vooral worden gewerkt aan structurele aanpassingen als rendementondersteuning, subsidies, voorbehouden betrekkingen voor mensen met een zware handicap, aanpassingen van selectietesten ... Ook een open houding bij collega's blijft belangrijk.

Op het vlak van het genderbeleid is vooral een cultuurverandering nodig. Streefcijfer van 33 % vrouwen op managementniveau, keuze voor de vrouwelijke kandidaat bij gelijke kwalificatie, netwerkbijeenkomsten voor vrouwen en ook mannen met managementambitie, ...

Bij de Vlaamse overheid als werkgever komen nu nog niet voldoende kansengroepen aan bod. In het personeelsbestand van de Vlaamse overheid telde men op 31 december 2004 10 % vrouwen in het topmanagement; 1,2 % personen met een handicap; en 0,4 % personen met een niet-Belgische nationaliteit. (De definitie van 'allochtoon' zoals de Vlaamse overheid die toepast, valt niet helemaal samen met het criterium nationaliteit, maar er zijn op dit ogenbik enkel cijfers op basis van nationaliteit beschikbaar). Om meer kengetallen te hebben met betrekking tot medewerkers van allochtone afkomst en medewerkers met een handicap in de Vlaamse administratie, start Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS op zeer korte termijn met een monitoring systeem.

Het nieuwe plan kwam tot stand na consultatie door de nieuwe opdrachthouder Emancipatiezaken van de diverse administraties, kabinetten, zelforganisaties, academici en andere instanties, en belichaamt de beleidsvisie voor de mandaatperiode van de nieuwe opdrachthouder Emancipatiezaken, Ingrid Pelssers. Zij werd op 11 maart
2005 aangesteld.

persinfo:
Ingrid Pelssers
tel. 0478-22 87 35 fax 02-553 50 52 e-mail: ingrid.pelssers@azf.vlaanderen.be


---