Gemeente Doesburg


week 48-2005

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 30 november 2005, week 48.

BOUWEN EN WONEN
Vrijstellingsprocedure Loddero 10
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Kraakselaan-Loddero. Deze vrijstelling is nodig om het vergroten en veranderen van een woning mogelijk te maken op het perceel Loddero 10 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B nummer 2853.
Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 1 december 2005 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Vrijstellingsprocedure Veerpoortwal 12
Burgemeester en wethouders van Doesburg geven kennis van het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan ten behoeve van het gebruiken van een deel van de garage behorende bij de woning aan de Veerpoortwal 12 ten behoeve van een gastenverblijf/bed & breakfast-accommodatie. Het verzoek is in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad ten aanzien van het gebruik. Het perceel heeft de bestemming tuin of open erf met bijgebouwen. Een gebruik als gastenverblijf/bed & breakfast-accommodatie valt hier niet onder. Het college is voornemens hiervoor vrijstelling te verlenen overeenkomstig artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het ontwerpbesluit ligt met ingang van 1 december 2005 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen tot verlening van vrijstelling bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg. Indien u mondeling wilt reageren, kan dit na afspraak met de heer A.J.A. Putker, tel. (0313) 481371.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op: 17-11-2005, Koepoortstraat 24: wijzigen van een rijksmonument en het bouwen van een bergruimte.
22-11-2005, Markt 13: wijzigen van een rijksmonument. 23-11-2005, Hoek N317/N338: plaatsen van een hekwerk om een slibdepot. 23-11-2005, Prins Hendrikstraat 68: vergroten van een woning. 23-11-2005, Begoniastraat 43: vergroten en veranderen van een kozijn in de voorgevel.
24-10-2005, Roggestraat 10: het gedeeltelijk vergroten van de woning en bouwen tuinornament (legalisering).

Aanvraag terrasvergunningen
De volgende aanvraag om terrasvergunning is ontvangen op: 21-11-2005, Ooipoortstraat 15: het hebben van een terras met 3 tafels en 18 stoelen voor het pand.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan ex. Artikel 19 lid 3 WRO en verleende bouwvergunning
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:
22-11-2005, Burg. Nahuyssingel 3: vergroten van de woning.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de Welstandscommissie is gepland op maandag 5 december 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de Welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN
Ontheffing Winkeltijdenwet
Burgemeester en wethouders hebben op 22 november 2005 aan Bloemsierkunst Erica onder voorwaarden ontheffing verleend op grond van de Winkeltijdenwet om op zondag 11 december en zondag 18 december 2005 van 8.30 tot 18.00 uur voor publiek geopend te zijn.

Kapvergunningen
Voor de volgende boom is een kapvergunning verleend : Molengaarde 38 : een berk (verstuurd 23 november).

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

VERKEER
Tijdelijke verkeersmaatregelen i.v.m. Kerstmarkt van de Doesburgse Ondernemersvereniging
Burgemeester en wethouders van Doesburg brengen ter openbare kennis, dat zij in verband met de organisatie van de Kerstmarkt door de Doesburgse Ondernemersvereniging op zaterdag 10 december 2005 in de binnenstad van Doesburg hebben besloten:
Op zaterdag 10 december 2005 zullen vanaf 08.00 tot 22.00 uur door plaatsing van borden C1 van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 de volgende straten of weggedeelten in beide richtingen gesloten worden verklaard voor bestuurders (waaronder ook fietsers):


1. Het gedeelte van de Ooipoortstraat vanaf de Zandbergstraat tot aan de Meipoortstraat/Kerkstraat.

2. Het uitrijden van de Zandbergstraat blijft mogelijk.
3. De Meipoortstraat vanaf de Zandbergstraat tot de hoek Ooipoortstraat/Kerkstraat.

4. De Kerkstraat, vanaf de hoek Meipoortstraat/Ooipoortstraat tot de toegangsweg ingang Markt).

5. De Boekholtstraat (m.u.v. aanwonenden).

6. De kruising Kloosterstraat Kosterstraat/Kerkstraat.

OVERIGE MEDEDELINGEN
Sluiting Afvalstoffendepot Stadswerf
Op zaterdag 3 december 2005 is het Afvalstoffendepot op de Stadswerf gesloten.

Wijkenlijn (voor meldingen en klachten openbare ruimte) De gemeente wil de service naar de inwoners van Doesburg vergroten. Daarom heeft de gemeente Doesburg vanaf 1 november een centraal telefoonnummer voor meldingen en klachten over de openbare ruimte. Een losliggende stoeptegel, overhangend groen, een beschadigd speeltoestel, een omgewaaide boom, een kapotte straatlantaarn? U kunt met al uw meldingen, vragen en opmerkingen over het onderhoud van de openbare ruimte terecht bij het Publieksbureau. Het centrale telefoonnummer wordt 0313.481390. Uw melding wordt vastgelegd in onze administratie. De gemeente kan door deze gegevens vast te leggen, de opvolging van uw melding beter controleren. Natuurlijk kunt u uw melding ook via de mail info@doesburg.nl , via de post versturen of mondeling doorgeven bij het Publieksbureau.
Het Publieksbureau is bereikbaar van ma t/m do 08.30 - 14.30 uur. Vrijdag van 08.30 12.00 uur.

Gemeente begint met opruimen bladafval
Het blad is inmiddels van de bomen beginnen te vallen en dat betekent dat de gemeente weer aan de slag is gegaan met het schoonmaken en vegen van de straten, plantsoenen, gazons en (fiets)paden.

Bladafval
De werkzaamheden voor wat betreft de gazons, plantsoenen en de begraafplaats is door de gemeente grotendeels uitbesteed. Dit wordt uitgevoerd door de groenbedrijven Presikhaaf en ISS Landscape. De wegen en fietspaden worden in eigen beheer op gepakt. Als alles volgens planning verloopt, zal de hele gemeente voor eind van het jaar zijn schoon geveegd.

Planning
Uitgaande van het standpunt blad is géén bende is het tijdens de herfst eigenlijk heel normaal dat er blad op straat ligt! Ter voorkoming van dichtzittende kolken, verkeersgevaarlijke situaties en bladoverlast zal zoveel mogelijk worden geveegd in die straten en fietspaden waar veel blad ligt.
De voortgang van de werkzaamheden is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. In de maanden november en december wordt het machinaal vegen gecombineerd met het ruimen van het overtollige blad. De voor de veegmachine niet bereikbare plaatsen (parkeerplaatsen/trottoirs) worden met behulp van handblazers schoongeblazen.
Helaas kan het blad niet overal tegelijk worden verwijderd! Wij vragen uw begrip daarvoor.

IJsselkade
Aan de oostzijde van het IJsselkadeproject, tegenover de Veerpoortstraat, bevond zich het voormalige Saltpoortbolwerk. De overblijfselen hiervan zijn aan het licht gekomen tijdens een archeologisch onderzoek in het kader van het realiseren van het IJsselkadeproject.
Besloten is om deze archeologische vindplaats op een eigentijdse wijze te verbeelden. Door landschapsarchitecten OKRA, die ook de openbare ruimte van het IJsselkadegebied hebben ontworpen, is hiervoor een ontwerp gemaakt.
Het ontwerp bestaat uit een wand waarop informatie wordt verstrekt in tekst en beeld over de archeologische vindplaats. Daarbij wordt een peilstok tijd geplaatst. Op deze pijlstok wordt per hoogteniveau met een jaartal de geschiedenis aangegeven. De informatiewand bevindt zich op een lager gelegen plateau dat via een trap vanaf de Veerpoortwal bereikbaar is. In de materialisatie is aansluiting gezocht bij de materialen van de IJsselkade.
Afgelopen week is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het realiseren van dit project. De informatiewand zal in de eerste week van december worden geplaatst. Daarna kan ook het voet- en fietspad, dat toegang geeft tot de brug over de Bleekersgracht, worden aangelegd. Er wordt naar gestreefd om de werkzaamheden voor het eind van het jaar te hebben afgerond. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de heer C.J. Duindam, tel. (0313) 481369, e-mail: cees.duindam@doesburg.nl


---

-------

Vanaf 25 november 2005 kunnen inwoners van onze gemeente die te maken hebben met huiselijk geweld het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) bellen (tel. 0900-6600066). Slachtoffers, daders, omstanders en professionals kunnen er terecht voor vragen, informatie advies en doorverwijzing. Om het advies- en steunpunt onder de aandacht te brengen, is door 19 gemeenten in Midden- en Oost Gelderland een gezamenlijke campagne opgezet. Ook huisartsen, zorgverleners etc. kunnen een bijdrage leveren aan de bekendheid van het ASHG en dus de strijd tegen huiselijk geweld. Hoe? Door de campagnematerialen zó te plaatsen dat iedereen ze kan zien of meenemen.

Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer, of slachtoffer geweest, van huiselijk geweld. Deze vorm van geweld is dan ook de meest voorkomende in onze samenleving. Negentien gemeenten in Oost- en Midden Gelderland werken samen om de hulpverlening te verbeteren. Zij willen daders sneller straffen. En zij maken duidelijk dat hulp dichterbij is dan je denkt. Met het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) verlagen zij de drempel om hulp te zoeken. De gemeenten sporen hun burgers aan om in een vroeg stadium te bellen. Want hoe sneller zij hulp zoeken, hoe beperkter de schade is voor alle betrokkenen.

Het ASHG is een vraagbaak voor iedereen. Het geeft informatie en advies, verwijst door en werkt samen met alle hulpinstellingen. Het ASHG moet natuurlijk wel bekendheid krijgen onder de bevolking. Huiselijk geweld komt namelijk overal voor, dus ook in Doesburg. Als burgemeester vraag ik u om deze vorm van geweld een halt toe te roepen. En zo lang dat doel nog niet is bereikt: laten we de betrokkenen zo goed mogelijk op weg helpen naar een leven zonder geweld.

Foldermateriaal over deze actie is bij de informatiebalie van ons stadhuis verkrijgbaar.

H.G. Overweg,
burgemeester van Doesburg


---

-------