Gemeente Deventer

Week 48, 30 november 2005

Tijdelijk hekken om de lebuÃnustoren

De gemeente plaatst op donderdag 30 november 2005 tijdelijk hekken om de Lebuïnustoren aan het Grote Kerkhof. Uit een recent inspectierapport van de Monumentenwacht en eigen onderzoek blijkt dat er een kans bestaat dat losse delen van toren kunnen vallen. Dit is een gevolg van loszittend metselwerk en opgewaaid voetlood.

Naast het plaatsen van de hekken moet de buitenkant van de toren worden geïnspecteerd en moeten alle loszittende delen worden verwijderd. Vrijdag 2 december gebeurt dit met een grote hoogwerker. Er mogen tijdelijk geen beklimmingen plaatsvinden en het carillon mag niet worden bespeeld.

Uit het rapport van de Monumentenwacht blijkt dat de onderhoudstoestand slecht is. De toren is vooral aan de buitenzijde in verval geraakt. De gemeente Deventer is eigenaar van de toren en steekt al jaren de nek uit om gelden binnen te krijgen voor de noodzakelijke restauratie van de toren. Zo ligt nu al enige jaren een volledig uitgewerkt restauratieplan op de plank, is er al een bouw- en monumentenvergunning afgeven en heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg de subsidiabele onderdelen van de restauratie vastgesteld. Tot nu toe is het Rijk echter als gevolg van bezuinigingen niet met geld voor de toren over de brug gekomen.

Wethouder Berkelder van monumenten zegt hierover: âDeze week wordt opnieuw een brief door het college van burgemeester en wethouders naar het Rijk gestuurd met het verzoek om middelen beschikbaar te stellen voor de renovatie van de Lebuïnustoren. Ik heb goede hoop dat we nu een kans maken, omdat de regering op dit moment 100 miljoen heeft uitgetrokken om de restauratieachterstand in Nederland terug te brengen. Ons beeldmerk, de Lebuïnustoren, mag niet verder in verval raken, omdat er geen geld is voor restauratie.â

Publicatiedatum: 1-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 1 december 2005