European Union



IP/05/1521

Brussel, 1 december 2005.

Concentraties: Commissie keurt overname Telindus door Belgacom goed

De Europese Commissie heeft de geplande overname van Telindus door de Belgacom-groep goedgekeurd. Na zorgvuldige toetsing aan de EU-concentratieverordening is de Commissie namelijk tot de bevinding gekomen dat de geplande overname de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet significant zou belemmeren. Bijgevolg heeft de Commissie de concentratie goedgekeurd.

Belgacom, de gevestigde telecomoperator in België, verstrekt telecommunicatiediensten, zoals wholesale- en retaildiensten, vaste en mobiele telecomdiensten en spraak-, data- en televisiediensten. Het Belgische Telindus is een internationale aanbieder van netwerkoplossingen.

Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat de horizontale oplappingen tussen de activiteiten van Belgacom en die van Telindus, in het bijzonder voor informatietechnologiediensten en netwerkuitrusting, beperkt zijn. Bovendien zal voor alle betrokken producten de fusieonderneming moeten blijven concurreren met verscheidene sterke, werkelijke concurrenten met aanzienlijke marktaandelen.

Telindus heeft samengewerkt met telecombedrijven in België bij het aanbieden aan zakelijke klanten van gebundelde diensten inzake geïntegreerde netwerkoplossingen (in essentie een combinatie van IT-diensten en telecomdiensten). Daarom heeft de Commissie ook het effect onderzocht van de geplande overname op verscheidene nationale telefoonmarkten waar Belgacom bijzonder sterk staat. Uit dat onderzoek van de Commissie blijkt dat er geen redenen zijn om te besluiten dat de fusie merkbare gevolgen zou hebben op de positie van Belgacom op deze telecommarkten.