Groen!

Brussel, 1 december 2005

Groen! vraagt in brief federale parlementairen Generatiepact om te vormen tot Sociaal Toekomstcontract

Groen!-voorzitter Vera Dua roept via een brief de federale volksvertegenwoordigers en senatoren op het Generatiepact om te vormen tot een volwaardig sociaal toekomstcontract pact dat een échte brug kan slaan tussen generaties, tot een pact dat iedere generatie een hoopvol perspectief biedt, tot een pact dat mee gedragen wordt door de sociale partners. Nu de regering blijft beweren dat voor haar de krijtlijnen van het Generatiepact vastliggen, wordt uw rol de volgende dagen en weken cruciaal, zo schrijft Groen!-voorzitter Vera Dua aan de parlementairen die straks moeten debatteren over het voorliggende Generatiepact. Alle Vlaamse volksvertegenwoordigers en senatoren van de democratische partijen ontvangen de brief.

We zijn er van overtuigd dat een generatiepact nodig is. En we zijn er van overtuigd dat de modernisering van de sociale zekerheid cruciaal is om het stelsel duurzaam te versterken, als basisinstitutie van solidariteit in ons land, zo schrijft Groen!-voorzitter Vera Dua in haar brief. Maar ook: We zijn er tot vandaag niet van overtuigd dat het voorliggende Generatiepact daarop het enige of het goede antwoord is. We vrezen dat dit Generatiepact de toekomst van ons sociaal model hypothekeert. Het ondergraaft het draagvlak voor de verdere modernisering.

Vera Dua rekent er op dat de volksvertegenwoordigers en senatoren het Generatiepact zodanig willen aanpassen dat het daadwerkelijk uitgroeit tot een echt Sociaal Toekomstcontract waarin alle generaties zich kunnen herkennen én dat een duurzame basis biedt voor de modernisering van onze sociale zekerheid. Ze geeft in haar brief alvast enkele aandachtspunten mee:
1. Duidelijker kiezen voor ontspannen loopbanen om meer mensen aan het werk te krijgen.

2. Een verdere versterking van de sociale zekerheid
3. Ontmijnen van de tijdbom van de (jeugd)werkloosheid
4. Investeringen in een innovatieve en duurzame economie

Brief Generatiepact