Provincie Overijssel

Subsidieregeling natuurbeheer moet op de schop

âDe subsidieregeling natuurbeheer moet op de schopâ, dat zegt gedeputeerde Piet Jansen vandaag tijdens de bijeenkomst Samen voor natuur in Velp. âEr moet meer op hoofdlijnen en resultaat gestuurd worden en minder op detail. Sturen op detail leidt in dit geval niet tot een kwalitatief beter resultaat. Natuur laat zich niet in een hokje stoppen.â

De provincies krijgen in de toekomst in het kader van het investeringsbudget landelijke gebied een grotere rol in de ontwikkeling en het beheer van de natuur. âIk ga ervan uit dat er dan ook voldoende ruimte is om de regeling eenvoudiger toe te passenâ, aldus Jansen.

De provincie Overijssel werkt voor het realiseren van de ecologische hoofdstructuur onder andere samen met natuurbeheerorganisaties én particulieren. Een gebiedsgerichte aanpak is daarbij essentieel. âMaar het werkt alleen als je bereid bent om doelen ter discussie te stellen. De EHS is geen heilig huisjeâ, aldus Jansen. In Overijssel worden natuurgebiedsplannen zo nodig is elk jaar aangepast. Komend jaar wordt de complete begrenzing onder de loep genomen. âBij de keuzes spelen naast ecologische motieven ook economische motieven een belangrijke rol. Dit leidt in de meeste gevallen tot een win-win-situatie. We zitten voor nieuwe natuur pas op zoân 60 procent van onze taakstelling er kan dus best nog geschoven wordenâ, aldus de Overijsselse gedeputeerde.

De gerichte campagne om meer particulieren te interesseren voor natuurbeheer werpt in Overijssel haar vruchten af. Werd in 2001 92 hectare landbouwgrond per jaar door particulieren omgevormd tot natuurgebied, in 2005 is dit al opgelopen tot 301 hectare.