Gemeente Hoorn


Nieuw winkeluitstallingenbeleid

Persbericht d.d.: 29 november 2005

Burgemeester en wethouders hebben nieuwe beleidsregels ontwikkeld voor het plaatsen van winkeluitstallingen. De nieuwe regels zijn vastgelegd in de notitie `Winkeluitstallingenbeleid Hoorn'. De notitie ligt vanaf donderdag 1 december een maand ter inzage en belanghebbenden kunnen erop reageren. Het winkeluitstallingenbeleid is nodig omdat het huidige (versnipperde) beleid onvoldoende handvatten biedt om adequaat op te treden. Voor de winkelcentra in de buitengebieden was zelfs nog helemaal geen beleid ontwikkeld. Het nieuwe beleid, dat naar verwachting op 1 februari 2006 in werking treedt, bestaat voor een groot deel uit het formeel vastleggen van het tot dusver gehanteerde beleid.

In het kort komt het erop neer dat winkeluitstallingen in winkelstraten zijn toegestaan tot 120 centimeter uit de gevel, indien de doorgang voor het voetgangersverkeer op het trottoir minimaal anderhalve meter is. Zijn er aan weerszijden winkels, dan dient de vrije doorgang 3 meter te zijn. Winkeluitstallingen in niet-winkelstraten zijn toegestaan tot 60 centimeter uit de gevel indien de doorgang voor het voetgangersverkeer op het trottoir minimaal anderhalve meter is. Bureau Stadstoezicht is belast met het toezicht op de winkeluitstallingen en de handhaving.

Informatie
In de straten waar het huidige beleid niet wezenlijk afwijkt van de in de notitie geschetste nieuwe beleidsuitgangspunten, is de gemeente al begonnen met het aanschrijven van de winkeliers. De ondernemers aan de Grote Noord, Kleine Noord, Nieuwsteeg en Lange Kerkstraat zijn al voorzien van nieuwe ontheffingen. De andere straten worden de komende periode gefaseerd aangeschreven. Het nieuwe beleid voor De Huesmolen is al gecommuniceerd met de ondernemers en zij zijn akkoord. Daarnaast worden de voorzitters van de wijkoverlegorganen en stratenclubs geïnformeerd over de mogelijkheid tot inspraak. B en W nemen de reacties mee in de definitieve besluitvorming.

Winkelcentra in buitengebieden
De nieuwe normen gelden in principe ook voor winkelcentra in de buitengebieden, zoals De Huesmolen, het Betje Wolff- en Aagje Dekenplein, De Beurs, de Korenbloem en de Grote Beer. Voor bepaalde ondernemers in bijvoorbeeld winkelcentrum De Beurs en op het Betje Wolffplein betekent het nieuwe beleid een behoorlijke aanpassing ten opzichte van wat zij momenteel op de openbare weg hebben staan. Voor dergelijke winkeliers hanteert de gemeente een overgangsperiode van een jaar.
Reacties
De notitie `Winkeluitstallingenbeleid Hoorn' is van 1 december tot en met 30 december 2005 in te zien bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. Belanghebbenden kunnen in die periode reageren op de beleidsuitgangspunten uit deze notitie. De reacties worden meegenomen in de definitieve besluitvorming. Richt de reactie aan: Gemeente Hoorn, afd. Juridische Zaken, postbus 603, 1620 AR Hoorn. Wie vragen heeft, kan contact opnemen met mevrouw Van het Kaar, tel. 0229 252921.

---