FNV

Mogelijk gratis rondleidingen in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen staan vanaf vrijdag acties op stapel. De leden van FNV Bondgenoten maken zich op voor gratis rondleidingen en werkonderbrekingen om een goede cao af te sluiten nadat ze het eindbod van hun werkgever hadden afgewezen.

Dinsdag stuurt de vakbond een ultimatum.

De leden voelen zich gekrenkt door de geboden loonaanvulling bij ziekte. De werkgever wil die verlagen van 100 naar 97,5 procent. "Het gaat niet om de centen, maar om het gebrek aan vertrouwen dat uit het bod van de directie spreekt", zegt vakbondsbestuurder Harry Vellenga. "Het gaat hier om zeer betrokken medewerkers. Het ziekteverzuim is niet hoog. De directie erkent dat ook. Desondanks wordt een zieke werknemer gekort als hij ziek is."

Paradoxaal genoeg is het huidig bod van de directie administratief moeilijk uitvoerbaar en kost het daardoor de werkgever juist geld.

Het Dierenpark Emmen biedt bovendien niet meer dan 1 procent loonsverhoging per 1 december 2005 en 1 procent per 1 december 2006.

Wegens teruglopende bezoekersaantallen leveren de 117 dierenverzorgers, kassa- en kantoormedewerkers al jaren in op hun arbeidsvoorwaarden. Maar dat heeft niet tot verbeteringen geleid.

"De werknemers zien dat deze directie niet in staat is de bezoekersaantallen op te krikken en verliest daardoor het vertrouwen", zegt Vellenga. "Als je hoort dat jouw werkgever deze cao te duur vindt, dan steekt dat behoorlijk. Betrokkenheid en inzet worden niet op waarde geschat. Een slechtere cao levert niet meer bezoekers op. Dan moet we maar acties bedenken die wel bezoekers trekken."