Gemeente Woerden

20 oktober 2005

Gemeente verleent vuurwerkvergunning Jan Kriegestraat na zorgvuldige beoordeling

Het gemeentebestuur heeft een milieuvergunning verleend voor de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk in het bedrijf van W.R. Duijst, Jan Kriegestraat 2 in Woerden. Daarin mag uitsluitend van 1 december t/m 31 januari maximaal 10.000 kilogram vuurwerk worden opgeslagen.

Meer dan honderd personen hebben een zienswijze ingediend, waarin wordt gewezen op de in hun ogen bestaande - gevaren van een vuurwerkopslag grenzend aan een woonwijk. Zij vinden dat niet gewenst. Ze vragen zich bovendien af of de opslag wel aan alle veiligheidseisen voldoet. Staat de opslag niet te dicht bij andere bedrijven en bij de woonhuizen?

Voordat wordt besloten over het verlenen van een milieuvergunning, toetst het gemeentebestuur eerst of de aanvraag voldoet aan de nieuwste eisen van het Vuurwerkbesluit. Het Vuurwerkbesluit stelt eisen aan een bedrijf en haar omgeving voor opslag en verkoop van vuurwerk. Namens de gemeente voert de Milieudienst Noord-West Utrecht deze toets uit. De eisen die aan de opslag van vuurwerk worden gesteld, zijn na de ramp in Enschede aanzienlijk strenger geworden. Meerdere bewoners hebben verwezen naar de ramp in Enschede. Die vergelijking is niet terecht, omdat het bij het bedrijf in de Jan Kriegestraat niet om professioneel vuurwerk gaat, maar om consumentenvuurwerk.

Inspecteurs van de Milieudienst Noord-West Utrecht hebben zorgvuldig getoetst of aan alle regels is voldaan. Zo zijn er wettelijke regels voor de minimale afstand tussen de vuurwerkopslag en zogenoemde kwetsbare objecten. Een kwetsbaar object is bijvoorbeeld het woonhuis dat het dichtst bij de vuurwerkopslag ligt. Samen met de brandweer is ook gekeken naar de brandveiligheid van de vuurwerkopslag. Een ruimte waarin vuurwerk wordt opgeslagen moet bijvoorbeeld brandwerende muren hebben. De sprinklerinstallatie en de brandmelders moeten aan alle installatie- en certificeringseisen voldoen. De eisen voor een vuurwerkopslag zijn streng. Na een zorgvuldige toets is gebleken dat de plannen aan de nieuwste eisen van het Vuurwerkbesluit voldoen. In de vergunning staat precies beschreven hoe deze beoordeling is uitgevoerd.

De Wet milieubeheer zegt dat de gemeente in zon geval de vergunning niet kan weigeren. De gemeente heeft wél de plicht om nauwlettend en zorgvuldig te controleren of alle veiligheidseisen en voorzieningen van het Vuurwerkbesluit in de praktijk ook daadwerkelijk in acht worden genomen. Als dat niet het geval is, wordt er direct opgetreden. Er vindt in dat geval géén opslag en verkoop van vuurwerk plaats. Indien er al vuurwerk is opgeslagen, wordt dit verwijderd.

De verkoop en de opslag van consumentenvuurwerk passen in het bestem­ mingsplan. Voor de inpandige verbouwing is bovendien geen bouwvergunning nodig. Ook op die punten voldoet de ondernemer dus aan alle regels.

Degenen die een aparte zienswijze hebben ingediend en de eerste vijf personen op een verzamellijst van meerdere personen die een zienswijze mede hebben ondertekend, krijgen een kopie van de vergunning toegestuurd. Daarin wordt ieder te beoordelen aspect uitvoerig toegelicht. Tevens wordt uitgebreid uitgelegd waarom de vergunning niet kan worden geweigerd wanneer aan alle eisen wordt voldaan.

De vergunning is op 20 oktober 2005 in de Woerdense Courant gepubliceerd. Vanaf de datum van publicatie kunnen degenen die een zienswijze hebben ingediend én tevens belanghebbende zijn, gedurende een periode van zes weken beroep tegen het besluit indienen bij de Raad van State. Het adres daarvan is vermeld in de publicatie.