Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
7 november 2005 AM/AMI/05/90475
nr. 2050602600
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid De Wit 30 november 2005

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid De Wit (SP) over de tewerkstelling van werknemers uit Roemenië.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2

Kenmerk 2050602600

Vraag 1:
Is het aantal afgegeven werkvergunningen uit Roemenië van 1300 in 2004 gestegen tot 1600 in de eerste negen maanden van 2005? (1)

Antwoord 1:
Het aantal afgegeven tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen is gestegen van 1306 in 2004 tot 1611 in 2005 (tot en met 30 september).

Vraag 2:
Hoe zijn de afgegeven vergunningen over de sectoren verdeeld?

Antwoord 2:
Het overgrote deel van de tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen is afgegeven ten behoeve van seizoenswerk in de tuinbouw, namelijk 1178.
Andere sectoren of beroepen waar relatief veel tewerkstellingsvergunningen zijn afgegeven zijn: de internationale binnenvaart (88), monteren en repareren (66), wetenschappelijk onderzoek (53) en de vleesverwerkende industrie (42).

Vraag 3:
Waarom worden deze vergunningen aangevraagd? Waarom kunnen werkgevers binnen de oude en nieuwe leden van de Europese Unie geen werknemers vinden?

Antwoord 3:
Een tewerkstellingsvergunning wordt aangevraagd wanneer de werkgever voor een vacature geen geschikt en beschikbaar prioriteitgenietend arbeidsaanbod heeft kunnen vinden. Prioriteitgenietend arbeidsaanbod is volgens de definitie van de Wet arbeid vreemdelingen (art. 1, sub g) aanbod van Nederlanders en van vreemdelingen die vrij zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Omdat voor werknemers uit de nieuwe lidstaten van de EU (met uitzondering van Cyprus en Malta) de overgangsmaatregel nog van kracht is, behoren deze werknemers nog niet tot het prioriteitgenietend arbeidsaanbod.
Het is moeilijk om een uitspraak te doen over de redenen waarom het een werkgever niet gelukt is om prioriteitgenietend arbeidsaanbod te vinden. Dit kan per functie sterk verschillen. Er kan sprake zijn van een sectoraal tekort aan beschikbaar prioriteitgenietend arbeidsaanbod of functies vereisen specifieke kennis en vaardigheden.
Waar CWI op toetst is of er binnen Nederland/de `oude' EU prioriteitsgenietend arbeidsaanbod beschikbaar is en of de werkgever voldoende wervingsinspanningen heeft verricht om dit arbeidsaanbod te werven. Bovendien toetst CWI of de werkgever marktconforme arbeidsvoorwaarden/-omstandigheden biedt, zodat een tekort daaraan niet de reden kan zijn dat prioriteitgenietend arbeidsaanbod niet beschikbaar is voor de desbetreffende functie.

Vraag 4:
Hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Met welke argumenten?

3

Antwoord 4:
In 2005 zijn tot en met 30 september 215 aanvragen om tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen geweigerd. De reden van weigering voor deze Roemenen is niet bekend. CWI houdt geen registratie bij van geweigerde tewerkstellingsvergunning naar nationaliteit in combinatie met de reden van weigering. In het algemeen gelden als belangrijkste weigeringsgronden het aanwezig zijn van prioriteitgenietend arbeidsaanbod en het niet bieden van marktconforme arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

(1) Financieel Dagblad, 2 november jl., `Aantal Poolse werknemers blijft stijgen'.