KNMG

Professionele autonomie arts is basis voor goede patiëntenzorg

"Het inperken van de professionele autonomie, wat door sommige verzekeraars en de overheid wel als een middel wordt gezien om de doelmatigheid van de gezondheidszorg te verbeteren, is een onzinnig instrument. De zorg krijgt veel meer een kwaliteitsimpuls door de uitoefening van de geneeskunde zoals neergelegd in richtlijnen en standaarden, krachtig te stimuleren. Met daarbij de nadrukkelijke vaststelling dat de standaard de arts de mogelijkheid geeft tot een zekere variatie in handelen, mits dat goed onderbouwd gebeurt. Patiëntenzorg is geen kookboekgeneeskunde maar veronderstelt een individuele benadering van de patiënt binnen de marges die de richtlijnen bieden."

Peter Holland, voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter Bevordering der Geneeskunst benadrukte in zijn speech tijdens het KNMG Jaarcongres vandaag de mate waarin artsen vanuit hun professionaliteit bijdragen aan de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Daar waar de publieke en politieke discussie uitsluitend lijkt te gaan over 'geld, efficiency of markt', dragen de medische beroepsbeoefenaren meer dan ooit bij aan de kwaliteit van zorg. Holland verwierp nadrukkelijk het gecreëerde beeld dat artsen primair alleen maar veel geld willen verdienen en onderling, zonder inspraak of controle van anderen, en ongeacht de kosten willen bepalen welke zorg goed is voor wie.

Professionele autonomie betekent juist dat de professie als geheel maatschappelijke verantwoordelijkheid wil dragen. Blijken daarvan zijn wetenschappelijke en vakmatige kennis en toepassingen, richtlijnen, kwaliteitssystemen, preventie-inspanningen en ethische normen. Tijdens het KNMG Jaarcongres 'Gezondheidszorg in beweging. Blijft de dokter overeind?', zei Holland te geloven dat de dokter juist overeind blijft vanwege die professionele inbreng die niet alleen de beroepsgroep maar ook de maatschappij ten goede komt. De KNMG-voorzitter verwees daarbij onder andere naar een aantal zaken die de professionals voor elkaar hebben gekregen tijdens de voorbereiding van de grote veranderingen in het zorgstelsel.

Holland ziet een goede kans voor artsenorganisaties om samen met goedwillende zorgverzekeraars die oog hebben voor kwaliteit van zorg, de handen ineen te slaan om artsen en instellingen te stimuleren om de zorgkwaliteit te verbeteren en doelmatig te werken. "Artsen willen doelmatig werken als daarmee de kwaliteit maar geen geweld wordt aangedaan. Want dat is de plicht die wij als professie onszelf ten opzichte van de patiënt en de samenleving opleggen", aldus Peter Holland.


Zie het origineel