Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MOTIE van der Staaij in Tweede Kamer aangehouden

Dinsdag 29 november is de motie van der Staaij inzake leenrechten christelijke bibliotheken aan de orde geweest.

Achterliggende reden was dat vrijwilligersbibliotheken eerder dit jaar ineens voor hoge kosten zijn komen te staan nu de Stichting Leenrecht ook van hen ineens een (forse) financiële bijdrage verlangt, en dat met terugwerkende kracht. Tot nu toe was dat niet het geval. Het gaat om mogelijk al meer dan honderd bibliotheken, vooral op het platteland. Deze kleinschalige bibliotheken worden, soms al decennia lang, gerund door vrijwilligers. Het huidige kabinet staat voor dat het lezen wordt bevorderd. De claim die nu op de bibliotheken wordt gelegd, staat daar haaks op.

Vrijwilligersbibliotheken te behandelen als openbare bibliotheken door ook van hen een heffing per uitgeleend boek te verlangen, zal leiden tot (te) hoge lasten. Bovendien wordt er met twee maten gemeten, omdat openbare bibliotheken wél in aanmerking komen voor (gemeentelijke) subsidies en vrijwilligersbibliotheken doorgaans niet. De situatie doet zich voor dat diverse bibliotheken op het platteland te goeder trouw nooit aan deze bepaling hebben voldaan. Enige tijd geleden zijn deze bibliotheken door de Stichting Leenrecht 'ontdekt', waardoor zij met terugwerkende kracht leenrechten moesten afdragen

Om bovenstaande reden, hebben wij de achterliggende week alle partijen in de tweede kamer benaderd om draagvlak te krijgen voor ons standount. Verrekening van de kosten van het leen- recht betekent immers voor veel vrijwilligersbibliotheken een verdubbeling van de uitleenprijs. Zodoende wordt het functioneren van maatschappelijk waardevolle instellingen bemoeilijkt. Dit staat op gespannen voet met het beleid van het kabinet dat eigen verantwoordelijkheid juist wil bevorderen en eigen initiatieven vanuit de samenleving toejuicht.

In een motie heeft kamerlid van der Staaij de minister gevraagd om allereerst te bekijken of de vrijwillligers (plattelands) bibliotheken niet onder de vrijstelling konden vallen. Als dit niet lukte werd in de motie o.a. afgedwongen dat de terugwerkende krachtregeling van de baan. moest.

Door de kamerleden van der Staaij en Rouvoet die de motie hebben ondertekend, is de afgelopen tijd het nodige lobbywerk verricht, wat in eerste instantie hoopvol stemde (positieve adviezen van woordvoerders aan fracties CDA en VVD). Uiteindelijk waren er toch te weinig fracties die de motie zouden steunen, zodat we de motie hebben aangehouden. Wellicht doet zich nog een nieuwe kans voor. Nu in stemming brengen zou in ieder geval contraproductief zijn.

Helaas is er op dit moment dus geen meerderheid voor de motie te vinden, wat wij als samenwerkingsverband zeer betreuren. Dit terwijl de woordvoerders van de twee regeringspartijen CDA en VVD positief gestemd waren (CDA+VVD erbij = meerderheid!!). Dit geeft nog eens te meer aan, dat de meeste kamerleden totaal geen oog hebben voor problemen in de samenleving. Wat ze wel kunnen is bijvoorbeeld voor ieder detail een minister ter verantwoording roepen of uren- lang bomen of de maximale grens voor de bijdrage zorgverzekering nu 30,000 of 30.125 moet zijn. Maar echte problemen, dan zijn de meesten in den Haag niet thuis. Jammer, van een regering, kamer en kabinet, wat eigen verantwoordelijkheid juist wil bevorderen. Daar zijn wij als vrijwilligers bibliotheken immers mee bezig. En dat er daar misstanden aanwezig zijn, dat laat ze verder schijnbaar koud..............

Ons als samenwerkingsverband rest op dit moment één ding. Wij zullen nogmaals een schrijven richten aan de fracties in de tweede kamer en zullen op korte termijn om de tafel gaan met stichting leenrecht op voorwaarde dat de terugwerkende kracht regeling geen onderwerp van gesprek is. Wij als vrijwilligersbibliotheken hebben geen vermogen om leenrechten met terug- werkende kracht te betalen. Wij kunnen het immers niet meer op de gebruikers verhalen. Alle gelden zijn geinvesteerd in boeken.

Alleen op voorwaarde dat de leenrechtenregeling dus ingaat op 1 januari 2006, zullen wij met de stichting Leenrecht om de tafel gaan. Wij hebben hun dat inmiddels per mail al laten weten. Van deze voorwaarde zullen wij als samenwerkingsverband NIET afwijken!


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Albert de Jong: Alleen te bereiken 's avonds van 18:00-19:30 uur op telefoonnummer 0186-654124+ Gezien het feit dat initiatiefnemer de komende dagen 'druk bezet' is, verzoeken wij u vriendelijk zich hieraan te houden.