Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente werkt aan bestrijding zwerfvuil

Sittard-Geleen, 30-11-2005 - Gemeente Sittard-Geleen heeft samen met Beek en Schinnen een 'Plan van aanpak Zwerfafval' opgesteld. Basis van het plan is een zogeheten nulmeting, waarmee de vervuiling in de gemeente in kaart is gebracht. Het plan maakt deel uit van het project Schoon, Heel en Veilig en is opgesteld met subsidie van het Rijk en de stichting Nederland Schoon. In het plan staan aanbevelingen voor structureel beleid en concrete acties om het zwerfvuil in de toekomst verder terug te dringen.

Zwerfafval ontstaat door het op straat gooien of laten vallen van afval. Het gaat vooral om verpakkingen van eten, drinken, sigaretten en kauwgom. Ook verkeerd aanbieden of inzamelen van huishoudelijk afval kan zwerfafval veroorzaken. Vuilniszakken of minicontainers staan dagen te vroeg aan de straat met het risico van openscheuren en omvallen. Ook het illegaal dumpen van afval valt onder zwerfafval. Zo vindt de gemeente koelkasten, oude fietsen en vuilniszakken in de openbare ruimte terug. Het illegale afval heeft aantrekkingskracht op ander afval.

Vervuiling
De schoonheidsgraad van de openbare ruimte op het gebied van zwerfafval in de gemeente Sittard-Geleen is bepaald aan de hand van een normeringsysteem. De kern van dit systeem wordt gevormd door de schoonheidsgraden, waarmee voor verschillende gebieden wordt bepaald wat onder schoon' dan wel vuil wordt verstaan. Deze schoonheidsgraden zijn vastgelegd in beelden/foto's, tellingen en omschrijvingen. Het systeem maakt onderscheid tussen grof zwerfafval (doorsnede 10 cm) en fijn zwerfafval (minder dan 10 cm, o.a. peuken). Sittard-Geleen scoort inclusief zogeheten hotspots (plekken waar regelmatig vervuiling optreedt) een 5,5, een classificatie tussen vuil' en 'matig schoon. Exclusief deze hotspots is de gemiddelde totaalscore 6,5, iets boven matig schoon. De binnenstedelijke gebieden zijn het meest gevoelig voor het ontstaan van zwerfafval. Ook in de omgeving van winkelcentra, hoogbouw en middelbare scholen is het afvalprobleem groter dan op andere plaatsen.

Huidige aanpak
De gemeente is dagelijks bezig om het zwerfafval aan te pakken. Straten worden machinaal en handmatig geveegd. Na weekmarkten en evenementen wordt extra gereinigd. Zwerfvuil wordt geruimd van verharding en uit groenvoorzieningen, drijfvuil wordt uit beken verwijderd. Om zwerfafval te voorkomen, staan verspreid over de hele gemeente afvalbakken. De prullenbakken in de binnenstad worden geleegd voordat ze een bepaalde vulgraad hebben bereikt. De gemeente heeft een aantal mogelijkheden om het ontstaan van zwerfafval via regelgeving te voorkomen. Deze regelgeving biedt een wettelijke basis om overtreders aan te pakken.

Acties
Sinds 2 jaar is er aan het begin van de lente een grote zwerfafvalactie van milieugroepen Sittard-Geleen. Scholen, scouting en buurtplatforms werken hier aan mee. De afgelopen keer hebben 2600 mensen 17 kubieke meter zwerfafval opgehaald. De gemeente steunt de actie met voorzieningen en materialen. De kosten voor straatreiniging en zwerfafvalverwijdering bedroegen in 2004 ruim één miljoen euro. Per inwoner is dit bijna 11 euro. Sittard-Geleen ligt met bedrag aan de lage kant. Uit cijfers blijken de kosten per inwoner te variëren tussen 11 en meer dan 100 euro. Alhoewel de reinigingsdienst en de handhaving nog effectiever kunnen worden ingezet, is dit een 'end of pipe ' oplossing. Het is dweilen met de kraan open als de oorzaken van de vervuiling niet aangepakt worden. De huidige problemen in de reiniging zijn grotendeels te wijten aan nonchalance en kwade wil van de gebruikers van de openbare ruimte. Door bewoners te betrekken bij de aanpak van zwerfafval krijgen betrokkenen zicht op de problematiek en ontstaat betrokkenheid.

Betrekken
Het college van b en w wil naar aanleiding van het 'Plan van aanpak zwerfafval' inwoners, scholen en bedrijven actief betrekken bij de aanpak van zwerfafval op die plekken waar knelpunten zijn. Tot eind 2009 wil de gemeente voor alle rayons een structureel reinigingsniveau voor zwerfafval bereiken van schoon (normwaarde 8) met als ondergrens matig schoon (normwaarde 6). Tevens moet de illegale stort van diftar-gerelateerd afval worden teruggedrongen met 25 procent per jaar. De gemeente gaat het werken met beeldbestek (foto's) uitbreiden en optimaliseren. Er worden plannen gemaakt voor handhaving, het optimaliseren van de afvalbakken en de aanpak van illegale stort.

Het totale plan is begroot op 68.699 euro. De subsidie van het Rijk en de stichting Nederland Schoon bedraagt 40.000 euro waarvan 20.000 euro bestemd is voor Sittard-Geleen. De uiteindelijke kosten voor de gemeente komen op circa 15.000 euro.