Gemeente Buren


Begraafplaats Buren gereed

Nieuwe begraafplaats naast eeuwenoud grafveld

De wethouder van Ruimtelijk Beheer van de gemeente Buren, de heer Wim Hompe, heeft de nieuwe begraafplaats aan de Blatumsedijk in Buren dinsdag 29 november 2005 in gebruik genomen. De begraafplaats, die ruimte biedt voor ongeveer 200 graven en de plaatsing van 23 urnen, is in de huidige opzet toereikend voor tenminste tien jaar. De oude begraafplaats in het Plantsoen is vrijwel helemaal in gebruik. Op de nieuwe begraafplaats heeft inmiddels de eerste begrafenis en de bijzetting van twee urnen plaatsgevonden.

De aanleg van de begraafplaats heeft veel voeten in de aarde gehad. Bij het begin van de uitvoerende werkzaamheden in september 2003 voor de aanleg van de toegangsweg en het parkeerterrein stuitte de aannemer, Nooijen Weg- en Waterbouw, op delen van 16 menselijke skeletten. Het werk is toen stilgelegd. ADC ArcheoProjecten heeft uitgebreid onderzoek gedaan en op drie locaties in een langgerekt grafveld (6.000 vierkante meter groot) botresten van in totaal 46 personen gevonden, die in oostelijke richting begraven lagen. Van de gebruikte grafkisten waren alleen de spijkers over. Bijzonder was ook de vondst van een 8 kilo zwaar stuk bewerkte natuursteen, dat een sierstuk van een kapel of kerk geweest kan zijn, en van 136 stukken aardewerk. Sporen van nederzettingen aan de oostkant van het grafveld duiden erop, dat dit gebied tussen Oude Tielseweg en Blatumsedijk al vóór het ontstaan van de stad Buren bewoond is geweest. Zeker is, dat de begraafplaats, ingericht volgens christelijke traditie, dateert van na het jaar 750. De meeste nederzettingssporen duiden op bewoning in de periode 1000-1300. In 14e eeuwse stukken en op een 16e eeuwse kaart staat in deze omgeving een kapel aangeduid. Een mogelijke verklaring is, dat hier in de late Middeleeuwen een woonkern met een kapel en begraafplaats heeft gelegen, die is verlaten toen Buren stadsrechten en een parochiekerk (1395) kreeg en er binnen de stad begraven werd. Mogelijk is de begraafplaats later, in de 16e eeuw, (weer) in gebruik genomen: een kaart uit die tijd wijst op een pesthuis en galgenveld in de buurt

Planaanpassing
De gemeente heeft het inrichtingsplan voor de begraafplaats aangepast. Er is één centrale toegang gekomen in plaats van twee. In het noordelijke deel van de nieuwe begraafplaats zijn de niet vrij gegraven middeleeuwse sporen afgedekt met een dikke laag grond, zodat zij geconserveerd blijven én het gebruik van de nieuwe begraafplaats niet in de weg staan. De vondsten van skeletten, aardewerk e.d. zijn opgeslagen in het provinciale depot.

Historische plaats
De nieuwe begraafplaats ligt dus op een historische begraafplaats, die wellicht 1000 jaar oud is. De aanpassingen in het plan, het vrijgraven en het inmeten van de archeologische vondsten, het gebruik van ophooggrond waaruit het puin moest worden gezeefd, en de aanleg van een ondergrondse waterzuivering hebben tot vertraging geleid. Het eerste deel van de begraafplaats, dat nu beschikbaar is, biedt ruimte voor 200 graven en de urnenmuur. In de toekomst kunnen er ook andere delen op de begraafplaats geschikt worden gemaakt voor grafruimten.