Productschap Margarine
30.11.2005
Nieuwe wetgeving etikettering allergenen van kracht geworden
Op 25 november jl. is de nieuwe Europese regelgeving ingegaan met
betrekking tot de etikettering van allergenen. Op verpakte
levensmiddelen moet vanaf nu van twaalf stoffen die veel
overgevoeligheidsreacties (kunnen) veroorzaken, worden aangegeven of
die in het product voorkomen. Fabrikanten hebben vier maanden de tijd
om hun etiketten aan te passen.
Wat oliën en vetten betreft, betekent dit een verplichting tot
etikettering van pinda's, sojabonen en mosterdzaad en daarvan
afgeleide producten (olie, eiwit en lecithine). Voor geraffineerde
sojaolie is een tijdelijke uitzondering van de etiketteringplicht
verkregen. Deze uitzondering geldt ook voor natuurlijke gemengde
tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk
D-alfa-tocoferolacetaat, natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van
soja, fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja
en fytostanolesters geproduceerd uit fytosterolen van plantaardige
oliën van soja.
Verder geldt de uitzondering voor mosterdolie, mosterdzaadolie en
mosterdzaadoleohars.
In tegenstelling tot andere producten, treedt de verplichte
etikettering van pindaolie pas in werking op 21 maart 2006. Het
Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid heeft een
verklaring aangenomen die de nationale autoriteiten aanraadt deze
verplichting uit te stellen omdat voor pindaolie pas laat werd
besloten dat hiervoor geen uitzondering op de etiketteringverplichting
van allergenen zou gaan gelden.
Nadere inlichtingen over de stand van zaken aangaande de verplichte
etikettering van allergene ingrediënten worden verstrekt door Marieke
Leegwater, tel. 070-3195136, e-mail leegwater@mvo.nl.
De VWA heeft samen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen
Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
voor producenten de handleiding 'allergenen/ingrediënten op
levensmiddelen' gemaakt .