Glastuinbouw zet in op versnelling energie-innovaties

Productschap tuinbouw

Programma Kas als Energiebron zet in op versnelling energie-innovaties

Topbestuurders van overheid en bedrijfsleven presenteren duurzaam energiebeleid van de glastuinbouw

Zoetermeer
De ambitie van de glastuinbouw om in 2020, in nieuw te bouwen kassen, vrijwel energieneutraal te telen krijgt brede instemming. Uit een enquête onder glastuinbouwondernemers blijkt dat de ambitie breed wordt gesteund maar dat er wel wat vraagtekens bij de haalbaarheid worden gezet. Volgens de ondernemers omdat de kosten voor duurzame energie nog te hoog zijn. Zonder steun door de overheid om de technieken verder te ontwikkelen is de doelstelling volgens hen niet haalbaar. Het Programma Kas als Energiebron heeft voor 2006 een aantal instrumenten ontwikkeld om energie-innovaties versneld door een grotere groep ondernemers toe te laten passen. Ook voor deze versnelling zoekt de sector ondersteuning bij de overheid.

Dit staat allemaal in het jaarplan van het Programma Kas als Energiebron dat op 30 november wordt besproken in het Transitiecollege Energie. Dit is een soort Raad van Commissarissen waarin naast tuinbouwbestuurders ook de ministeries van VROM, LNV en Economische Zaken meedenken over energietransitie in de tuinbouw.

Ambitie
De glastuinbouw heeft de ambitie geformuleerd dat in 2020, in nieuw te bouwen kassen, vrijwel energieneutraal geteeld kan worden. Dat dit voor de tuinbouwbedrijven economisch rendabel moet zijn, spreekt voor zich. Onder de naam Programma Kas als Energiebron wordt een impuls gegeven aan tal van oplossingen voor duurzaam energiegebruik. Het tuinbouwbedrijfsleven, het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV zijn initiatiefnemers, trekkers en financiers van het Programma Kas als Energiebron. De ambitie wordt gevoed door de hoge kostprijs van het gas; toenemende twijfels over voorzieningszekerheid; het imago van de glastuinbouw en de noodzaak tot het treffen van maatregelen voor vermindering van de CO2 uitstoot.

De paden ernaar toe
Onder de paraplu van het programma Kas als Energiebron zijn voorlopig vijf 'paden'benoemd. Binnen de paden worden tal van innovaties ontwikkeld en gesteund die moeten leiden tot een duurzame energiehuishouding in de glastuinbouw. De paden zijn: Zonne-energie - Aardwarmte
- Biobrandstof - Energiearme rassen en Licht.

In 2006 zal het Programma Kas als Energiebron ook doorgaan met plannen voor duurzame elektriciteit en duurzame CO2. Het programma zet voor 2006 in op versnelling van de energie-innovaties.

Versnelling van innovaties
Daarnaast worden instrumenten ingezet die innovaties écht moeten kunnen versnellen. Dit zijn: de Ontwerpwedstrijd voor de energieleverende kas die in 2006 de eerste baanbrekende ontwerpen moet opleveren, een Innovatie- en democentrum waar de meest kansrijke en vernieuwende technologieën op het gebied van energie en energiebenutting beproefd en gedemonstreerd kunnen worden, de Routeplanner een soort handleiding bij het ontwikkelen van nieuwe glastuinbouwgebieden met hoge ambities op het gebied van energiebesparing en duurzame energie en het project Synergie waarbij ondernemers zelf de écht belangrijke energie-onderzoeksvragen formuleren voor de onderzoeksinstellingen. Een belangrijk instrument voor de versnelling van ontwikkelingen is de Demoregeling waarbij grensverleggende energieprojecten op praktijkbedrijven kunnen worden ondersteund vanuit het Programma Kas als Energiebron. Voor 2006 zijn dit de volgende projecten: Collectieve energievoorziening energieweb Bergerden en een luchtbehandelingsysteem voor geconditioneerd telen op een trostomatenkwekerij in Sirjansland.

Budget
Voor uitvoering van onderzoek, voorlichting en demoprojecten is een budget van in totaal 2,2 miljoen euro beschikbaar: 1 miljoen euro voor energiebesparingen (Glami-convenant) en
1,2 miljoen euro voor de vijf transitiepaden. Het ministerie van LNV levert minimaal een zelfde financiële bijdrage.