Smith and jones bv

Persbericht 30 november 2005

Kort geding verslaafde tegen VGZ

Een cliënt van Smith & Jones addiction consultants uit Amsterdam spant vandaag (30 november) een kort geding aan tegen zorgverzekeraar VGZ. De zorgverzekeraar weigerde recent de behandeling te vergoeden van een alcohol en cocaïneverslaafde die voor professionele hulp naar de Priory klinieken in Engeland ging. De beslissing tot afwijzing is volgens SAP Advocaten, die de cliënt zullen vertegenwoordigen, onvoldoende gemotiveerd en derhalve onzorgvuldig genomen.

De uitspraak van dit kort geding is van groot belang aangezien hier uit zal blijken wie uiteindelijk de beslissing neemt welke behandeling de cliënt zal krijgen: de zorgverzekeraar of de behandelend arts.

Het kort geding dat de verslaafde via SAP advocaten aanspant tegen Zorgverzekeraar VGZ is naar aanleiding van een brief waarin VGZ aangeeft de behandeling van de cliënt in het buitenland niet te zullen vergoeden. De behandeling van de 27 jarige man in de Priory kliniek in Engeland moest daardoor worden gestaakt.
Keith Bakker, oprichter van Smith & Jones is van mening dat VGZ verkeerd handelde omdat ze allereerst de medische behandeling vertraagden door onnodige medische rapporten en informatie op te vragen, zonder de intentie te hebben de behandeling uiteindelijk te vergoeden. Ook gebruikt VGZ volgens Bakker eigen regels die niet worden vermeld in de criteria van de AWBZ. De overheid zal volgens Bakker moeten bepalen of verzekeraars de regels goed naleven. Tot slot blokkeert de VGZ vrij verkeer van goederen en diensten tussen EU-lidstaten (artikel 86, vrij verkeer van goederen en diensten).

SAP Advocaten zal voor de cliënt proberen aan te tonen dat VGZ verkeerd handelde. De afwijzing vond namelijk niet plaats op inhoudelijke gronden en is onvoldoende gemotiveerd. Ook hanteert VGZ een eigen toetsingskader voor de criteria van AWBZ-vergoeding. De indicatie dient volgens de brief van VGZ te worden verricht door een Nederlandse behandelinstantie, dus door een concurrent van de kliniek waarnaar de cliënt verwezen wil worden. Volgens SAP Advocaten blokkeert de VGZ vrij verkeer van goederen en diensten tussen de EU-lidstaten.
In Nederland kon de cliënt niet tijdig en adequaat worden geholpen. Er is hier een groot tekort aan bedden, terwijl de verslavingszorg vanwege budgettekorten niet mag uitbreiden. Daardoor zijn er groeiende wachtlijsten. Zelfs verslavingsklinieken zoals Jellinek geven aan dat er wachtlijsten zijn van maar liefst vier tot zes maanden. De cliënt is een 27 jarige man die Smith & Jones in oktober benaderde voor behandeling voor een alcohol- en cocaïneprobleem. Op 9 november ging hij (onder begeleiding van een consultant van Smith & Jones) naar dokter Massimo Riccio. De BIG-geregisteerde specialist stelde vast dat de cliënt direct geholpen moest worden met zijn verslaving. De CVZ stemde in en de Priory in Roehampton had direct een bed beschikbaar voor de cliënt. Zorgverzekeraar VGZ weigerde echter de behandeling te vergoeden waardoor de behandeling van de 27 jarige man vroegtijdig moest worden gestaakt. Een rechter zal uitmaken of de afwijzing al dan niet terecht is.

Dit weekend vertrekken 19 verslaafden en alcoholisten naar het PROMIS recovery centre (www.promis.co.uk) in Londen voor behandeling. Deze groep is afgewezen voor vergoeding door verzekeraars ondanks het feit dat ze specialisten verklaringen hadden. Promis zag de dringende noodzaak van de situatie en heeft besloten alle cliënten te behandelen zonder garantie van betaling.


---
Contact:Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Smith& Jones addiction consultants
Tel:00-31-(0)20-3202650 Mobile 06 22373766
info@smithandjones.nl
www.smithandjones.nl