Ingezonden persbericht
Tilburg, 22 november 2005
Slotconferentie project De zorg gaat door!
Het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant rondt op 29 november 2005 het project De zorg gaat door! af met een slotconferentie. Dit project was gericht op mantelzorgers die willen meepraten over de zorg die hun dierbare nodig heeft, als deze in een verpleeghuis of andere voorziening wordt opgenomen. De conferentie vindt plaats in Spant! in Bussum. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de stichting Centraal fonds Rvvz, het VSBfonds, stichting RCOAK en de stichting Sluyterman van Loo.
In Nederland zorgen veel mantelzorgers voor een familielid, vriend of buur. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor mantelzorgers, vooral voor mantelzorgers van wie de verzorgde nog thuis is. Omdat er nog weinig aandacht was voor mantelzorgers van personen die worden opgenomen in een voorziening is voor hen het project De zorg gaat door! ontwikkeld. Het ging hierbij om een participatietraject waarin mantelzorgers zelf konden vertellen welke zaken ze belangrijk vinden wanneer de persoon voor wie ze zorgen, is opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Het mes snijdt aan twee kanten
De zorg gaat door! is een landelijk project waarin het PON verschillende pilots heeft uitgevoerd, verdeeld over Nederland. Op al die plaatsen kregen mantelzorgers de gelegenheid te praten over de manier waarop zij invloed kunnen uitoefenen in de instelling waar hun familielid verblijft. En dat werkte!
De methode sloeg goed aan en is bruikbaar in diverse soorten voorzieningen. Ze biedt een schat aan informatie, dankzij mantelzorgers die vertelden hoe ze over bepaalde gebruiken in voorzieningen dachten en de voorstellen die zij deden voor verbetering. Ze stelden bijvoorbeeld voor om op gezette tijden met een contactpersoon van de instelling te overleggen, of om 'collega'-mantelzorgers wegwijs te maken in de voorziening. Met al deze ideeën zijn de instellingen aan de slag gegaan om veranderingen door te voeren.
Het mes snijdt dus aan twee kanten: mantelzorgers worden meer bij de instelling betrokken en de instellingen krijgen veel bruikbare tips. De methode is goed bruikbaar om de relatie tussen mantelzorgers en de instellingen te versterken.
Conferentie: 29 november van 13.30 - 16.00 uur
Het traject is afgerond en de leerervaringen zijn gebundeld: er is een hand-out voor mantelzorgers, een brochure voor gemeenten en een handleiding voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Ze worden op 29 november in Spant! Dr A. Kuyperlaan 3, in Bussum tijdens de slotconferentie uitgereikt. De confererende is bedoeld voor professionals die geïnteresseerd zijn in de methode, zoals teamleiders, locatiemanagers, zorgmanagers, praktijkopleiders en maatschappelijk werkenden. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Meer informatie
Het programma is te vinden op www.ponbrabant.nl. Informatie over het project, de brochures of de conferentie verstrekken PON-medewerkers Trude Rietveld of Mariëlle Swinkels. Telefoon (013) 535 15 35 of e-mail: t.rietveld@ponbrabant.nl of m.swinkels@ponbrabant.nl.
---- --