Gemeente Schiedam


Nieuw bestemmingsplan wil fraaie en vitale binnenstad garanderen

Kan het 'Gat van Bolmers' worden bebouwd? Waar is nachthoreca toegestaan? Waar kan je wonen boven winkels? Wat gebeurt er met het gebied rond Dirkzwager?

Voor iedereen die met de binnenstad van Schiedam te maken heeft óf krijgt is dat nu duidelijk. Het nieuwe bestemmingsplan voor de Binnenstad regelt wat wel en niet kan en vooral ook wáár iets wel of niet kan. Waarom? Om een mooie, leefbare én levensvatbare binnenstad te kunnen garanderen. Nu en in de toekomst.

Tochtgat

Neem bijvoorbeeld het `Gat van Bolmers¿, oneerbiedig gezegd het tochtgat tussen Broersvest en Broersveld. In het verleden is daarover al het nodige gezegd en geschreven. Het bestemmingsplan regelt nu dat deze doorgang voor 50% mag worden bebouwd, én dat er een verbinding moet blijven naar het Broersveld. De bebouwing mag bestaan uit winkels op de begane grond met daarboven woningen. Ook kan er een gebouw worden neergezet voor `maatschappelijke voorzieningen¿. Het bestemmingsplan geeft ook toestemming voor een groenvoorziening. Alle ruimte dus voor een mooi invulling van deze doorgang.

Wonen en/of werken

Het bestemmingsplan deelt de binnenstad op in zogeheten 'functionele gebieden': wonen, werken, winkelen, uitgaan of een combinatie daarvan.

In de Hoogstraat bijvoorbeeld is wonen boven winkels toegestaan. Vanaf het Stedelijk Museum tot aan de Brede Marktsteeg mag er ook op de begane grond worden gewoond. De gemeente ziet graag dat zich hier winkels vestigen in de woon- en designsfeer. Grootschalige detailhandel is niet langer welkom op de Hoogstraat.

Rondom het oude Stadhuis wil de gemeente toerisme en recreatie stimuleren. Horeca en andere functies die daarin een rol kunnen spelen krijgen hier ruim baan.

Nachthoreca (open tot 05.00 uur) is slechts toegestaan in enkele straten, zoals de Koemarkt en hoek Broersveld-Lange Kerkstraat. Overigens laat het bestemmingsplan niet toe dat er nieuwe kiosken op de Koemarkt worden geplaatst.

Beschermd stadsgezicht

Het nieuwe bestemmingsplan voorkomt ongewenste ontwikkelingen in het centrum. De historische binnenstad geldt als 'beschermd stadsgezicht'. De openbare ruimte en de gebouwen kunnen nu actief worden beschermd. Dit betekent onder andere dat het vergunning-vrij bouwen niet meer is toegestaan. Voor elke aan- of verbouw in de binnenstad moet een vergunning worden aangevraagd. Overigens geldt deze bepaling niet voor het Stadserf, de noordoostzijde van de Broersvest en een gedeelte van de Warande.

Onherroepelijk

Zoals gezegd is het nieuwe bestemmingsplan een belangrijk document om een fraaie en vitale binnenstad te kunnen behouden en verder te ontwikkelen. De Provincie heeft het plan goedgekeurd. Een aantal zaken (bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een wijzigingsprocedure een parkeergarage te bouwen bij de kop van de Plantage) is na bezwaren vanuit de stad en een beroepsprocedure komen te vervallen.Verder is het gehele bestemmingsplan goedgekeurd en gelden voor de binnenstad geen oude plannen meer uit bijvoorbeeld 1944 en 1974. Het plan is nu, na de uitspraak van de Raad van State op 28 september 2005, onherroepelijk geworden.

Meer weten?

Wie meer informatie wil over het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad kan contact opnemen met de Stadswinkel in het Stadskantoor aan het Stadserf. U kunt terecht bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu, tel. 2465565 of 2465671.