Gemeente Leiden

'Thuis in de bieb' wint Parel van integratie 2005

Het project 'Thuis in de bieb' van bibliotheek 't Spoortje heeft op maandag 28 november uit handen van minister Verdonk de Parel van Integratie 2005 ontvangen. De prijs bestaat uit een schilderij en een geldbedrag van 2500 euro. Namens de bibliotheek namen Fatiha Afajjay, coördinator van 'Thuis in de bieb', en Peter Duijvestein, directeur Openbare Bibliotheek Leiden (OBL), de prijs in ontvangst. Verantwoordelijk wethouder Buijing van Leiden reageert enthousiast: "Het feit dat dit Leidse project de prijs wint maakt duidelijk dat het belangrijk is om ook te investeren in de kansen van mensen in plaats van alle aandacht te richten op problemen".

'Thuis in de bieb - een project voor wereldmeiden' is een ontmoetingsplek voor (allochtone) meiden van 12 tot 18 jaar in Openbare Bibliotheek 't Spoortje. Het is een huiskamer-leesruimte voor meiden, waar ze hun huiswerk kunnen maken, kunnen surfen op internet of gewoon een beetje kunnen kletsen. Het idee voor deze ontmoetingsplek is ontstaan na een onderzoek van gemeenteraadsleden naar de vrijetijdsbesteding van allochtone jongeren. Uit dit onderzoek bleek dat er onvoldoende ontmoetingsplaatsen voor allochtone meiden waren, waardoor deze meiden veel tijd binnenshuis besteedden. De meiden die tijdens het onderzoek van de gemeenteraad ondervraagd werden, gaven aan wél graag in de bibliotheek te komen, omdat dit een veilige plek is die ook voor hun ouders acceptabel is. 'Thuis in de bieb' probeert allochtone meiden te stimuleren meer 'buiten de deur te komen'. Het idee voor 'Thuis in de bieb' is opgepakt door bibliotheek 't Spoortje, in samenwerking met de gemeente Leiden en Fonds 1818. Inmiddels bezoeken 50 meiden regelmatig de huiskamer in 't Spoortje. De plek is zo populair dat er zelfs niet altijd ruimte is voor alle bezoekers.

Parels van integratie
Parels van integratie 2005 werd georganiseerd door het Kennisnetwerk Integratie en Etnische minderheden (KIEM). Met de Parels van Integratie geeft KIEM inzicht in de succesfactoren van integratieprojecten en laat het steden profiteren van elkaars ervaring. De acht genomineerden zijn opgenomen in een publicatie: een praktijkgericht boek waarmee steden direct aan de slag kunnen. De jury, het zogenaamde Comité van Parelvissers, bestaat uit: Guusje ter Horst (burgemeester van Nijmegen), Leonard Geluk (wethouder Onderwijs en Integratie Rotterdam), Lilian Callender (directeur Hogeschool INHolland) en Anne Marie van de Wiel (coördinator Antillianengemeenten). Het Comité formuleerde criteria voor succesvolle integratieprojecten. In totaal werden er 62 projecten ingezonden door 26 steden. Hieruit selecteerde de jury 8 genomineerden. Bij de selectie lette het Comité in de eerste plaats op de mate waarin de projecten effectief en spannend zijn. Vervolgens is kritisch gekeken naar de uitvoerbaarheid en kopieerbaarheid van de projecten.

Oordeel van de jury
Veel projecten rondom allochtone jongeren focussen volgens de jury op hun problemen. 'Thuis in de bieb' richt zich juist op kansen: leren en ontwikkelen. Bovendien spreekt het project een lastig bereikbare groep - allochtone meisjes - aan. Het project laat, volgens het Comité van Parelvissers, zien hoe je met weinig middelen in korte tijd een ontmoetingsplek kunt realiseren voor een moeilijk bereikbare doelgroep. Van de acht genomineerden is 'Thuis in de bieb' het meest inspirerende én bruikbare project voor andere steden. 'Thuis in de bieb' is van de genomineerden het kleinste project. Het mag eigenlijk al geen project meer genoemd worden, inmiddels is het opgenomen in het reguliere programma van de Openbare Bibliotheek Leiden.


---

Nadere informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88.

---- --