Gemeente Zaanstad

Convenant Openbare geestelijke gezondheidszorg (Oggz) Convenant Oggz zorgt voor betere samenwerking en afstemming
28-11-2005

Ongeveer 30 partijen, negen gemeenten en lokale en regionale instellingen voor opvang, zorg- en dienstverlening in de regio Zaanstreek-Waterland hebben op maandag 28 november 2005 in het gemeentehuis te Zaandijk hun handtekening onder het convenant `Oggz Zaanstreek Waterland' gezet. Hiermee voldoen de negen regiogemeenten aan de ambitie om de onderlinge samenwerking en regievoering op dit terrein te verbeteren. De gemeenten Zaanstad en Purmerend hebben gezamenlijk de trekkersrol op zich genomen om deze verbeteringen voor elkaar te krijgen.

Wat betekent dat in de praktijk?

De definitie van Oggz luidt: `alle activiteiten binnen de geestelijke gezondheidszorg, die doorgaans zonder vrijwillige of bewust geuite hulpvraag van de cliënt tot stand komen'. Cliënten van de geestelijke gezondheidszorg komen met de politie en/of de hulpverlening in contact, omdat zij overlast veroorzaken óf omdat zij een gevaar (lijken te) vormen voor zichzelf of voor hun omgeving.

De cliënten van de Oggz dreigen van het maatschappelijke leven uitgesloten te raken, doordat zij zich door de individualisering van de maatschappij, de vermaatschappelijking van de zorg en de economische "tegenwind" niet langer op eigen kracht staande weten te houden. Doorgaans hebben zij te maken met meerdere soorten problematiek, zoals: psychische/psychiatrische problematiek, schulden, verslaving of een sociaal isolement. Cliënten van de Oggz zijn onder meer: dak- en thuislozen, verslaafden, verwarde (ex-)psychiatrische patiënten, mishandelde vrouwen of kinderen, en verwaarloosde en/of mishandelde ouderen die niet voor zich zelf kunnen zorgen.

Specifiek van de Oggz is, dat er geen duidelijke dan wel directe hulpvraag geuit wordt. Juist daardoor is het zo belangrijk meer grip te krijgen op de doelgroep, de hulpvraag, en het zorgaanbod, en vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. "Het gaat er daarbij om", volgens Judith Schouten-Burger, wethouder Volksgezondheid gemeente Zaanstad, "dat de partijen die zorg, hulp en dienstverlening aanbieden een keten van zorg smeden opdat er zo min mogelijk hiaten in het aanbod kunnen vallen. Samenwerking en afstemming tussen de partijen zijn daarbij van groot belang en dat komt tot uiting in het convenant."

In 2006 worden vervolgstappen gezet in de uitvoering om de dagelijkse praktijk te verbeteren. Volgens Bert Wiedemeijer, wethouder Volksgezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening van de gemeente Purmerend, biedt het regionale project `gegevensuitwisseling en bemoeizorg' veel kansen voor verbetering: "Samenwerking is vooral voor cliënten met meerdere problemen cruciaal. Dankzij dit project kan er sneller hulp geboden worden en voorkom je dat problemen nog groter worden. Juist deze groep kan soms een extra zetje gebruiken om zich te laten helpen."

In elk geval zal er in het `Oggz platform' 3 tot 4 keer met de betrokken partijen gezamenlijk overleg plaatsvinden om op een centrale plaats het beleid en uitvoering op elkaar af te stemmen en de voortgang te bewaken. De ondertekening is, naast een behaald resultaat, tevens de start van vervolgacties.

De ondertekening vond maandag 28 november plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Zaanstad, Bannehof 1 in Zaandijk.

Bijgewerkt op 28-11-2005