Socialistische Partij

Kox blij met onderzoek Raad van Europa naar geheime gevangenissen

28-11-2005 * SP-senator Tiny Kox is blij met de beslissing van de Raad van Europa om onderzoek te doen naar de beschuldiging dat de Verenigde Staten geheime detentiecentra in Europa gebruiken voor hun gevangenen uit de zogenaamde 'oorlog tegen het terrorisme'. Het standing committee van de assemblee heeft de Zwitser Dick Marty, voorzitter van het comité voor juridische zaken en mensenrechten van de parlementaire assemblee, gevraagd het onderzoek voor zijn rekening te nemen.

Tiny Kox Kox, die namens de SP in de assemblee van de Raad van Europa zit, is het eens met het standing committee dat inbreuken op de Europese Conventie inzake mensenrechten op geen enkele manier toegestaan kunnen worden. Het standing committee stelt in een verklaring dat "zelfs in de naam van de 'oorlog tegen het terrorisme', illegale en inhumane praktijken met betrekking tot de arrestatie, het transport en de detentie van personen, zelfs als ze van terrorisme verdacht worden, niet kunnen en mogen worden getolereerd in een lidstaat of land dat een waarnemersstatus in de Raad van Europa heeft."

De Verenigde Staten hebben genoemde waarnemersstatus. Eerder al maakte de assemblee zich grote zorgen over de gang van zaken in de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay op Cuba. In april verklaarde de assemblee dat "de regering van de Verenigde Staten haar eigen hoogste principes verraadt" door "het internationaal recht te schenden, met name de mensenrechten en het humanitair recht".

De Tweede Kamer maakt zich ook grote zorgen over de geheime detentiecentra en de CIA-vluchten waarmee gevangenen van en naar deze centra getransporteerd zouden worden. Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vroeg namens de SP als eerste opheldering aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Die verklaarde vorige week dat de Amerikaanse regering snel volledige opheldering zou dienen te verschaffen. Zoniet, dan kon dat gevolgen hebben voor de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Afghanistan. Nederlandse militairen nemen in Afghanistan deel aan de NAVO-geleide ISAF-missie en de door de Amerikanen geregisseerde operatie Enduring Freedom.

Deze kwestie zal volgende week ook door Kox aan de orde worden gebracht in de Eerste Kamer, als daar de 'Staat van de Unie' wordt behandeld.