Productschap Margarine


28.11.2005

Fransen concretiseren ambities biotransportbrandstoffen

De Franse ministers Bussereau (Landbouw) en Loos (Industrie) hebben in een breed overleg met diverse economische sectoren een 15-puntenplan afgesproken teneinde de nationale ambities met betrekking tot biotransportbrandstoffen voor de komende jaren invulling te geven.

Op 21 november jl. hebben genoemde ministers in Bercy een rondetafeloverleg gevoerd met vertegenwoordigers van de landbouwsector, de olie- en automobielindustrie en de fabrikanten van landbouwwerktuigen. Frankrijk wil in de EU het voortouw nemen op het gebied van biotransportbrandstoffen en heeft aangegeven reeds in 2008 de 5,75% te willen bereiken die de EU voor 2010 als streefwaarde heeft vastgelegd, om in 2010 naar de 7% en in 2015 naar de 10% te gaan.

Tot de 15 overeengekomen actiepunten behoort als eerste het streven om de EU-normen voor transportbrandstoffen zodanig te wijzigen dat hogere percentages biobrandstoffen dan 5 % (op volumebasis) mogen worden bijgemengd. In afwachting van een dergelijke EU-norm wil Frankrijk alvast een nationale derogatie - maximaal 10% op volumebasis vanaf eind 2006 - instellen om de eigen doelstellingen (5,75% in 2008 op basis van energetische waarde) te kunnen verwezenlijken. In 2006 dienen het Institut Français du Pétrole (IFP) en de autofabrikanten nog de laatste tests uit te voeren die de technische haalbaarheid van een dergelijke bijmenging moeten valideren. Reeds in 2006 zullen namens het Ministerie van Industrie controles worden uitgevoerd op de kwaliteit van aan de pomp verkochte brandstoffen.

Het fiscale regime voor biobrandstoffen zal een stimulerend karakter behouden (punt 15): accijnsvrijstelling en vrijstelling van de bijzondere milieubelasting bij voldoende bijmenging van biobrandstoffen.

Biodiesel en PPO
Behalve stimulering van bio-ethanol en ETBE wordt tevens gesproken over verdere ontwikkeling van de biodieselsector (productie tot boven de 2,2 miljoen ton) met de daartoe benodigde areaaluitbreiding voor raapzaad en zonnebloempitten. Vanaf 1 januari 2007 zal de verhandeling worden toegestaan van pure plantaardige olie (PPO) als brandstof voor (voorlopig alleen) landbouwvoertuigen.

Dierlijke vetten
De deelnemers aan de rondetafelbijeenkomst hebben tevens afgesproken de ontwikkeling van bepaalde nieuwe biobrandstoffen te willen aanmoedigen. Zo wil men ook komen tot bijmenging in diesel van ethylesters op basis van plantaardige olie (EEHV), methylesters op basis van dierlijke oliën (EMHA) en van biodiesel geproduceerd volgens syntheseprocédés.

De recente tender voor biodiesel in 2008 ad 935.000 ton zal daarom worden opengesteld voor deze producten, en aan de Senaat zal worden gevraagd deze producten op te nemen op de lijst producten die in aanmerking komen voor accijnskorting: 25/hl voor EMHA en synthese-biodiesel (zelfde niveau als EMHV oftewel methylester op basis van plantaardige olie) en 28/hl voor EEHV.