Novib

Oxfam/Novib: meer geschikt land voor overlevenden tsunami nodig

Aan vooravond van bezoek Clinton aan Sri Lanka en Indonesië

Terwijl de speciale afgezant van de VN Bill Clinton zich voorbereidt om de regeringen van Sri Lanka en Indonesië te ontmoeten, heeft Oxfam International vandaag de autoriteiten opgeroepen om meer geschikt land beschikbaar te stellen voor de bouw van permanent onderdak voor de overlevenden van de tsunami.

De oproep komt op de dag dat Clinton in Sri Lanka aankomt en de dag voor hij naar Indonesië gaat om de herstelwerkzaamheden te bekijken. Hoewel er in beide landen al duizenden permanente huizen zijn gebouwd, wordt verdere vooruitgang belemmerd omdat de regeringen nog steeds geen beleid hebben ontwikkeld om zeker te stellen dat geschikt land beschikbaar komt voor degenen die hun grond door de tsunami zijn kwijt geraakt.

Oxfam steunt de pogingen van speciaal afgezant Clinton om te verzekeren dat geschikt land beschikbaar wordt gesteld voor permanente woningen.

"Er zijn al duizenden permanente huizen gebouwd voor overlevenden van de tsunami, maar totdat nieuw land beschikbaar wordt gesteld aan degenen die het hunne zijn kwijt geraakt, zal het proces van wederopbouw te langzaam verlopen", meent Novib/Oxfam directeur Jan Bouke Wijbrandi.

Mensen hebben op verschillende manieren hun land verloren. Voor velen geldt dat het land waar hun huizen op stonden nu onder water ligt of onbewoonbaar is geworden. Voor anderen geldt dat ze door de regering niet mogen herbouwen op hun oude grond vanwege de bestemming daarvan tot buffer zone. In alle gevallen moet eerst acceptabel land voor de gemeenschappen worden aangewezen, voordat er nieuwe huizen gebouwd kunnen worden.

Oxfam en haar partners werken nauw samen met de regeringen van Sri Lanka en Indonesië en moedigen hen aan zo spoedig mogelijk passend grondgebied aan te wijzen. Tot nu toe heeft de Indonesische regering nog geen beleid vastgesteld, hoewel er inmiddels een inspraakronde wordt georganiseerd. Dit betekent dat in veel gevallen de herbouw nog niet kan beginnen.

In Sri Lanka heeft de regering wel land toegewezen, maar in sommige gevallen is dat ongeschikt bijvoorbeeld omdat vissers te ver van de kust gehuisvest zouden moeten worden. Het gevolg is dat herbouw van woningen wordt vertraagd omdat het onzeker is of de vissers wel in de huizen in die gebieden zullen gaan wonen.

Er zijn wel een paar succesvolle voorbeelden, zoals de twee dorpen in Lhoong in Atjeh waar Oxfam samen met de bevolking de plaatselijke autoriteiten heeft belobbied om te betalen voor nieuw land. In dat geval is inmiddels met herbouw begonnen, maar er zijn te weinig van dit soort successen.

"In individuele gevallen vorderen we wel, maar deze voorbeelden moeten in de hele regio navolging vinden. Het bezoek van Clinton is het geschikte moment om dit soort succesvolle aanpak tot norm te verheffen", aldus Novib-directeur Jan Bouke Wijbrandi. Bron: Novib, 28 november 2005