Dit is een gezamenlijk persbericht van het Openbaar Ministerie, Politie Utrecht en gemeente Utrecht en Belastingdienst Utrecht-Gooi
persbericht
|28 november 2005 | |Betere aanpak onrechtmatige praktijken: nieuwe afspraken tussen Openbaar Ministerie, Belastingdienst Utrecht-Gooi, Politie en gemeente Utrecht
Na het hennepconvenant van februari 2005 besluiten vier partners de samenwerking uit te breiden om ook andere onrechtmatige praktijken in Utrecht aan te pakken. De Belastingsdienst Utrecht - Gooi, de politie Utrecht, het Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht sluiten op 28 november een convenant. Het doel is om door samenwerking (waaronder afspraken over veilig werken) en informatie-uitwisseling overlast en onrechtmatige praktijken terug te dringen. Het convenant heeft een looptijd van twee jaar, maar kan als de partijen tevreden zijn worden verlengd.
De vier partijen zien voordelen in het sluiten van dit convenant. De praktijk wijst uit dat een gezamenlijke aanpak veel effectiever is dan wanneer elke organisatie voor zich werkt. Recente voorbeelden van succesvolle samenwerking in Utrecht zijn het convenant over de aanpak van thuisteelt van hennep en de aanpak van de verloedering op de Amsterdamsestraatweg.
De vaststelling van concrete projecten die onder het convenant worden opgepakt, zal plaatsvinden in de driehoek (van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), die voor dat doel wordt uitgebreid met vertegenwoordigers van de Belastingdienst. Projecten die kunnen worden opgepakt zijn bijvoorbeeld de prostitutiesector, de cannabissector (inclusief grow-shops), belwinkels en patsers (dat zijn -vaak criminele- jongeren van 12 tot 25 jaar die door hun gedrag (veel geld, dure kleren, auto's/scooters) veel overlast veroorzaken en een slecht voorbeeld geven aan hen omringende jeugd). Ook zijn er afspraken over ruimere informatie-uitwisseling tussen de organisaties en het koppelen van bepaalde bestanden van deelnemende organisaties. Door het tijdig uitwisselen van informatie kunnen criminele activiteiten of criminele organisaties effectiever aangepakt worden. Gemaakte winsten worden teruggevorderd, overtreders kunnen strafrechtelijk worden vervolgd en de Belastingdienst kan aanslagen opleggen. De gemeente kan maatregelen nemen voor bijvoorbeeld vergunningen.
Noot voor de media:
Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Openbaar Ministerie: Mary Hallebeek, 030 223 5656
Politie Utrecht: Mediavoorlichting, 030- 6577111
Belastingdienst: Gera van Weenum, 06 53223089
Gemeente Utrecht, bestuurscommunicatie, Sari Klatter, tel. 030 286 14 09
---- --