Gemeente Doetinchem

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van start

Vandaag is het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Oost- en Midden-Gelderland van start gegaan. Niet toevallig is hier 25 november voor gekozen, de eerste dag van de landelijke `Week zonder Geweld'.
Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) kan door iedereen gebeld worden die iets te maken heeft met huiselijk geweld. Slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook daders of mensen die een vermoeden hebben van huiselijk geweld, kunnen er terecht voor hulp en advies.

Lage drempel

Met het advies- en steunpunt hopen de negentien deelnemende Gelderse gemeenten de drempel te verlagen om hulp te zoeken bij huiselijk geweld. Het ASHG is bedoeld om hulp dichterbij te brengen en is een vraagbaak voor iedereen: het advies- en steunpunt geeft informatie en advies, verwijst door en werkt samen met alle hulpinstellingen. Iedereen kan er altijd anoniem terecht. Op die manier hopen de initiatiefnemers ook de aangiftebereidheid te bevorderen. Huiselijk geweld is immers strafbaar. Het ASHG is telefonisch bereikbaar onder nummer (0900) 66 000 66 (10 ct/min) en via e-mail: info@huiselijkgeweldgelderland.nl. De landelijke website www.huiselijkgeweld.nl bevat meer informatie.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is lichamelijk, seksueel of geestelijk geweld, dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. De term verwijst naar de relatie: dader en slachtoffer kennen elkaar altijd. Huiselijk geweld komt voor in alle lagen van de samenleving, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. Vrouwen, mannen, kinderen en ouderen kunnen slachtoffer zijn. Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer van huiselijk geweld of is dat eerder geweest. Slechts twaalf procent van de slachtoffers doet aangifte. Kortom, het is een groot maatschappelijk probleem.

Geen privézaak meer

Lange tijd is deze vorm van geweld gezien als een privé-kwestie. Er kon pas iets aan gedaan worden als het slachtoffer aangifte deed bij de politie. In 2002 is dat veranderd. Toen heeft het kabinet de nota `Privé geweld - publieke zaak' aangenomen, die het stoppen van huiselijk geweld tot doel heeft. Dat doel hebben de negentien gemeenten in Oost- en Midden-Gelderland ook voor ogen: het publiek ervan bewust maken dat huiselijk geweld niet normaal is en dat er een nieuwe manier is om gemakkelijk hulp te zoeken, het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld.

Campagne

De deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Arnhem, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Groenlo, Lingewaard, Montferland, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Winterswijk en ZevenaarDe negentien gemeenten hebben zich gezamenlijk georganiseerd rondom centrumgemeente vrouwenopvang Arnhem, die met rijkssubsidie het advies- en steunpunt voor de regio opzet. Een publiciteitscampagne in alle betrokken gemeenten, die met de actie van vandaag in gang is gezet, moet het steunpunt bekend maken bij het grote publiek.