Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 25 NOVEMBER
2005
Nieuwe competentiepool 'Flanders Food'
Om de competitiviteit van de voedingssector te versterken
heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister
van Economie, Wetenschap en Innovatie, Fientje MOERMAN
vandaag de nieuwe competentiepool Flanders Food
opgericht. Flanders Food moet kennis ontwikkelen en
verspreiden en op die manier de Vlaamse ondernemingen in
de voedingssector aanzetten tot meer innovatie.
De nieuwe competentiepool is een virtueel centrum en zal
samen met de bestaande kenniscentra aan de
universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen
onderzoeksprojecten opstarten en aan trendwatch en
analyse doen. Het centrale thema waarover de nieuwe
competentiepool onderzoek zal verrichten is "evenwichtige
en lekkere voeding voor de toekomst", legt de minister
uit.
Flanders Food werkt vraaggestuurd vanuit de
voedingssector zelf. Via Flanders Food zullen de KMO's
die actief zijn in de voedingssector toegang krijgen tot
wereldwijde onderzoeksresultaten, kennis en
technologische vernieuwingen. Flanders Food moet de
samenwerking met de academische wereld bevorderen, zodat
een KMO sneller en pro-actiever kan inspelen op de
marktbehoeften en toekomstige ontwikkelingen.
Flanders Food is de eerste competentiepool die wordt
opgericht volgens de evaluatie- en selectiecriteria van
het "Beleidskader voor steun aan grote kenniscentra ten
behoeve van innovatie", dat in juli 2005 op voorstel van
minister Moerman door de Vlaamse Regering werd
goedgekeurd. Een transparant beleidskader drong zich op
om de steun aan nieuwe kenniscentra te stroomlijnen en om
de relevantie en vooral de budgettaire prioriteiten te
kunnen afwegen.
De Vlaamse overheid draagt voor Flanders Food tien
miljoen euro (80%) over vier jaar bij; de bedrijven 2,5
miljoen euro (20%). De stichtende leden zijn Algist-
Bruggeman (bakkerijgrondstoffen), Campina (zuivel),
Friesland Foods Professionals Belgium (zuivel), Imperial
Meat Products (vleeswaren), Iscal Sugars (suikers), Lotus
Bakeries (zoetwaren), Pastridor (bakkerij), Pluma
(vleeswaren), Puratos Group (bakkerijgrondstoffen),
Sunnyland Distribution (vruchtensappen), Tate and Lyle
Europe (maalderijen), Ter Beke Vleeswarenproductie
(bereide maaltijden), Tiense Suikerraffinaderij
(suikers), Van Remoortel (aardappelverwerking),
Vandemoortele (margarine) en Vondelmolen (zoetwaren).
persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van
minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be
Vlaamse overheid