Veilig Amsterdam


Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld kent drukke start

25/11/2005 - Precies een jaar geleden werd de campagne Huiselijk geweld is niet normaal gelanceerd. Doel van de campagne is om het taboe rond huiselijk geweld te doorbreken en in beeld uit te drukken dat huiselijk geweld iedereen kan overkomen: Jong en oud, man en vrouw, hetero of homo.

De lancering was ook het startsein voor het gebruik van één centraal telefoonnummer dat 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. Het afgelopen jaar zijn via dit nummer 6800 telefoongesprekken binnengekomen, waarvan 10% s nachts.

Het telefoonnummer is ook verbonden aan het nieuwe Advies- en Steunpunt, dat afgelopen maart in Amsterdam West geopend is. Bij het Advies- en Steunpunt zijn sinds de opening al 110 cliënten binnen gekomen, waarvan 83 een traject hebben afgerond. De doelstelling van het Advies- en Steunpunt om jaarlijks 150 trajecten te verzorgen lijkt dan ook ruim gehaald te worden.

Campagne blijft noodzakelijk
Hoewel de gemeente Amsterdam met de campagne ook zogenaamde nieuwe doelgroepen wil bereiken, blijkt dit lastiger. Nog steeds is 80% van de cliënten bij het Advies- en Steunpunt vrouw maar steeds meer mannen, zowel slachtoffers als daders, weten de weg naar de hulpverlening te vinden.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving. Naar schatting bedraagt het aantal plegers in Amsterdam 15.000, het aantal slachtoffers van huiselijk geweld bedraagt ongeveer 40.000.

Vroegtijdig ingrijpen bij huiselijk geweld is noodzakelijk om escalatie te voorkomen en te zorgen dat het geweldspatroon in het gezin wordt doorbroken. De gemeente Amsterdam werkt daarom sinds 2000 samen met haar partners om het aanbod van preventie, opvang en hulpverlening nog effectiever in te zetten.

Een veilig Amsterdam. Samen zorgen we ervoor
De aanpak van huiselijk geweld in Amsterdam is één van de acties uit het Beleidsprogramma Aanpak Agressie en Geweld en onderdeel van het Veiligheidsplan Amsterdam. Het direct bestrijden, stoppen en aanpakken van huiselijk geweld staat centraal.

Onder regie van de Bestuursdienst, directie Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Amsterdam, werken onder andere de Politie Amsterdam-Amstelland, Stichting Vrouwenopvang Amsterdam, het Arrondissementsparket Amsterdam, de Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, de GG&GD, ROA Jeugdzorg, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg en de Reclassering Nederland Amsterdam aan de aanpak van huiselijk geweld in Amsterdam.

Banner Huiselijk geweld is niet normaal

Kijk ook bij

> Nieuwsbrief huiselijk geweld - November 2005 (download, 625kb) »